Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Προς πληρωμή οι ενισχύσεις de minimis για αχλάδια Κρυστάλλια – De minimis σε σπαράγγια

Τις διαδικασίες για τη χορήγηση έκτακτων κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ξεκινά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

για την καλλιέργεια του σπαραγγιού και την αιγοπροβατοτροφία στη Δυτική Μακεδονία. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης της κυβέρνησης προς τους παραγωγούς για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του 2018 και είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα. Επιπλέον, στην τελική ευθεία πριν την πληρωμή βρίσκονται οι κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) για τα αχλάδια «Κρυστάλλια».
Αχλάδια «Κρυστάλλια»
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 2491/2019) η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και καθορίζει τις λεπτομέρειες χορήγησης έκτακτης κρατικών ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής αχλαδιών ποικιλίας «Κρυστάλλια» σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η ενίσχυση αφορά συνολική έκταση 17.360 στρεμμάτων και το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού είναι 70 ευρώ/στρέμμα. Αιτία του έκτακτου αυτού μέτρου ήταν η μειωμένη παραγωγή λόγω έντονων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της καρποφορίας το 2018.
Αιγοπροβατοτροφία Δυτικής Μακεδονίας
Με εντολή του Υπουργού, οι υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα χορήγησης έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας της Δυτικής Μακεδονίας για μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ αιτίες. Συγκεκριμένα, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2018, είχαν ισχυρή αρνητική επίδραση στην παραγωγική ικανότητα γάλακτος των αιγοπροβάτων και οδήγησαν σε αυξημένο κόστος παραγωγής.
Σπαράγγια
Αντίστοιχα, με εντολή του Υπουργού ξεκινούν οι διαδικασίες, ώστε να τεκμηριωθεί η χορήγηση ενίσχυσης de minimis, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της παραγωγής λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την καλλιέργεια του σπαραγγιού το 2018.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου