Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Πυλώνας ανάπτυξης η αγροδιατροφή για την οικονομία της Ημαθίας

Η αγροδιατροφή αποτέλεσε (και εξακολουθεί να αποτελεί) έναν από τους βασικότερους πυλώνες στήριξης της οικονομίας της Ημαθίας, τόνισαν

οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας κατά την παρουσίαση του θέματος που έγινε στη διάρκεια του 31ου Money-Show της Θεσσαλονίκης

H Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας συμμετείχε στο επιχειρηματικό και οικονομικό Πολυσυνέδριο του Money Show, παρουσιάζοντας καινοτόμες προτάσεις στον πρωτογενή τομέα αλλά και το νέο Leader που επικεντρώνεται στην αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής και την ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με την μεταποίηση και τα επώνυμα είδη διατροφής. Η παρουσίαση έγινε από στελέχη της Π.Ε. Ημαθίας με κεντρικό ομιλητή τον κ. Αθανάσιο Καραγιάννη, συντονιστής της ΟΤΔ της ΑΝΗΜΑ Α.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της Ημαθίας, το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει, αν αναλογισθούμε το μέγεθος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Ημαθία, οι οποίες ανέρχονται στα 530.000 στρέμματα περίπου (το 90% περίπου των οποίων είναι αρδευόμενες, γεγονός που διευκολύνει δραματικά την ανάπτυξη της παραγωγικής δραστηριότητας), τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων (περίπου 140.000 κεφαλές, με ιδιαίτερα ισχυρή την παρουσία της εκτροφής βοοειδών), την ευρύτητα των ασχολουμένων με τον πρωτογενή τομέα (25% του πληθυσμού, το οποίο ανεβαίνει στο 40% αν αφαιρέσουμε τα τρία αστικά κέντρα του νομού τα οποία έχουν φυσικά σημαντικά διαφοροποιημένα δημογραφικά χαρακτηριστικά), τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες, καθώς και την πλούσια γνώση και εμπειρία, τόσο των ασχολούμενων με την πρωτογενή παραγωγή όσο και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην μεταποίηση και την εμπορία αυτής.

Η Ημαθία λοιπόν, ευρισκόμενη στην καρδιά του κάμπου της Μακεδονίας, έχει την τύχει να παράγει σε ετήσια βάση περίπου:

  • 240.000 τόνους ροδάκινων και νεκταρινιών
  • 35.000 τόνους μήλων
  • 22.000 τόνους ακτινιδίων
  • 20.000 τόνους κερασιών
  • 20.000 τόνους αχλαδιών
  • 20.000 τόνους ρυζιού
  • 15.000 τόνους καλαμποκιού
  • 10.000 τόνους σιταριού (σκληρού και μαλακού)
  • 10.000 τόνους κρέατος
  • 5.000 τόνους βερίκοκων, καθώς και
  • μικρότερες ποσότητες άλλων φρούτων και λαχανικών.

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν μια εξαιρετική βάση ανάπτυξης ενός σύγχρονου, υγιούς και ανταγωνιστικού αγροδιατροφικού τομέα, ο οποίος αποτελεί ασφαλώς την σημαντικότερη παραγωγική δραστηριότητα για την Ημαθία, καλύπτοντας έτσι εν μέρει και το κενό που έχει πλέον αφήσει στην τοπική οικονομία η δραστική μείωση της κλωστοϋφαντουργίας, που για δεκαετίες αποτελούσε την κορωνίδα της επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Η Αναπτυξιακή Νομού Ημαθίας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α., ως φορέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (και της Π.Ε. Ημαθίας), των  Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας και του Επιμελητηρίου Ημαθίας προσπαθεί να συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάταση του τόπου, έχοντας κύριο αναπτυξιακό εργαλείο το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER/CLLD, το οποίο υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία, παρουσιάζοντας μάλιστα το υψηλότερο ποσοστό απορροφητικότητας σε ολόκληρη την Ελλάδα, χάρη κυρίως στην αμέριστη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστας Καραίτζίδη, του προέδρου της ΑΝΗΜΑ Θεόφιλου Τεληγιαννίδη, στην συνεχή υποστήριξη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στην ταχύτητα υλοποίησης εκ μέρους των ιδιωτών επενδυτών.

Το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER/CLLD έρχεται να αξιοποιήσει τα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ημαθίας (εξαιρετική πρωτογενή παραγωγή, πληθώρα τουριστικών πόρων αρχαιολογικού, θρησκευτικού, φυσικού και αθλοτουριστικού χαρακτήρα, μεγάλη παραγωγική παράδοση, εγγύτητα στους βασικούς οδικούς άξονες, πλούσια πολιτισμική παράδοση, κλπ.) και να τα συνδυάσει με τις βασικές ευκαιρίες που προσφέρει το εξωτερικό περιβάλλον (αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία και συγκεκριμένη ταυτότητα, σταδιακή επιστροφή της παραγωγής εγγύτερα στους χώρους κατανάλωσης, διαρκή βελτίωση των διαθέσιμων υποδομών, αναζήτηση του τουρισμού εμπειρίας, κλπ.), διαμορφώνοντας πλαίσια παρεμβάσεων που θα συνεισφέρουν άμεσα στην επιστροφή της Ημαθίας σε αναπτυξιακή τροχιά.  Με βάση τα παραπάνω, και πάντοτε με σεβασμό στις προϋποθέσεις που τίθενται εκ μέρους των αρμόδιων αρχών, η ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε. έθεσε ως βασικό στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας, την ενίσχυση της απασχόλησης και την σταδιακή επιστροφή της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η περίπτωση του Αγροδιατροφικού Τομέα της Ημαθίας είναι ενδεικτική για την ανάπτυξη του Τομέα και τις σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες του, όμως οι προσπάθειες οφείλουν να κινηθούν παράλληλα και προς την κατεύθυνση ενίσχυσης:

-Της προσθήκης αξίας στην πρωτογενή παραγωγή, με γνώμονα την μεγιστοποίηση του οικονομικού αποτελέσματος σε τοπικό επίπεδο.

-Της επώνυμης αγροδιατροφής, ως ένα βασικό στοιχείο του μοναδικού μείγματος Μάρκετινγκ που θα προσφέρουμε στις αγορές στόχους, οι οποίες ταυτόχρονα θα πρέπει να μετακινηθούν σταδιακά προς ανώτερα τμήματα της αγοράς.

-Της αναζήτησης συνεργασιών, συλλογικών δράσεων και δικτυώσεων, στις οποίες δεν έχουμε διαπρέψει κατά το παρελθόν. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε πάντοτε την επανάληψη των ίδιων προσπαθειών, με αντίστοιχη στόχευση, από διάφορους φορείς της Ημαθίας, γεγονός που οδηγεί μόνο σε σπατάλη δυνάμεων και σε μη αποτελεσματική κατανομή των πεπερασμένων πόρων που έχουμε στην διάθεση μας.

-Της επέκτασης των διεπαφών με τους λοιπούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, ώστε να μεγιστοποιηθεί το οικονομικό αποτύπωμα σε τοπικό επίπεδο. Ακόμη και σήμερα δεν κατανοώ πως είναι δυνατόν η τουριστική μας βιομηχανία να μην μπορεί να αξιοποιήσει επαρκώς και να στηριχθεί από την παραγωγή του εξαιρετικής ποιότητας οίνου της Ημαθίας.

-Της προσπάθειας παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

Ακριβώς αυτές είναι οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί και για τη νέα προγραμματική περίοδο, θέτοντας και πάλι την αγροδιατροφή στο επίκεντρο και του νέου Τοπικού Προγράμματος LEADER/CLLD της Ημαθίας. Και μάλιστα την επώνυμη αγροδιατροφή, στηριζόμενη σε καινοτόμες παραγωγικές επενδύσεις, σε κοινές δράσεις και σε δικτυώσεις.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου