Thursday, 25 April, 2024

Ροδακινοπαραγωγοί: “Υποδοχή” στον Τσίπρα με συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο όπου θα μιλά ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του περιφερειακού «αναπτυξιακού συνεδρίου» Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη

αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 28 Μάρτη στις 19.30 οι ροδακινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, στη διάρκεια της ιδιαίτερα μαζικής σύσκεψης που πραγματοποίησαν στη Βέροια το απόγευμα της Τετάρτης 21 Μάρτη, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Όπως αποφασίστηκε, οι ροδακινοπαραγωγοί θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία που θα δρομολογηθούν εκείνη την ημέρα από διάφορες περιοχές, ενώ στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν και τευτλοπαραγωγοί της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ», στο Πλατύ Ημαθίας που παραμένουν απλήρωτοι για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν στην ΕΒΖ το 2017 και οι οποίοι συμμετείχαν και στη σύσκεψη.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης, στην οποία υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή των ροδακινοπαραγωγών, τευτλοπαραγωγών και εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, από Λάρισα, Τύρναβο, Φλώρινα, Νάουσα, Πέλλα και Ημαθία, βρέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών που παραμένουν απλήρωτοι από την περσινή σοδειά, το ζήτημα των εξευτελιστικών τιμών του προϊόντος, οι επιπτώσεις από το εμπάργκο με τη Ρωσία, οι περσινές ζημιές από τις βροχοπτώσεις, όπου παρά και το θετικό πόρισμα του ΕΛΓΑ, εντούτοις δεν έχουν καταβληθεί οι σχετικές αποζημιώσεις, καθώς και το ζήτημα της υποχρεωτικής αναγραφής του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτων (ΑΤΑΚ) του αγροτεμαχίου του ιδιοκτήτη στις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2018, ώστε να δίνονται οι επιδοτήσεις.


Στη μαζική σύσκεψη μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Αστέριος Τσικριτσής από τον Αγροτικό Σύλλογο Τυρνάβου, ο Χρήστος Κάμτσης από τους αγρότες της Πέλλας ενώ έγιναν και πολλές παρεμβάσεις.
“Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας αυτή, αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιεί η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων συνεχώς”, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πως “το σύστημα έχει πλέον καταρρεύσει. Δεν είναι μόνο οι ξεφτιλιστικές τιμές παραγωγού για εμάς τους καλλιεργητές ροδακίνου, στα 10 λεπτά/κιλό το επιτραπέζιο ροδάκινο και στα 21 λεπτά/κιλό το συμπύρυνο, αλλά το θέμα είναι ότι ακόμη και αυτά δεν τα έχουμε πάρει”.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σημείωσε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, οι ροδακινοπαραγωγοί ακόμη δεν έχουν πληρωθεί για τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου, ενώ επισήμανε ότι “οι περισσότεροι μας τάζουν ενίσχυση της απώλειας εισοδήματός μας από το ρωσικό εμπάργκο, αλλά δεν έχουμε δει ούτε ευρώ”.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου “Ενότητα” Πέλλας, Χρήστου Κάμτση, ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε: “Τα πράγματα για εμάς τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, πάνε από το κακό στο χειρότερο. Αυτοί που θα έπρεπε να φροντίζουν τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, μπορεί να αποτελέσει τον μπροστάρη για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, είναι οι ίδιοι που μας κάνουν όλο και πιο δύσκολο το να μείνουμε στη γη. Παίζουν με τη φωτιά. Αν σταματήσουμε να παράγουμε, οι Έλληνες θα πεινάσουν”.
*φωτος ammosimathia.blogspot.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου