Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Σε Άρνισσα και Ξανθώγεια η Θ. Τζάκρη μετά τις καταστροφές

Σε Άρνισσα και Ξανθώγεια η Θ. Τζάκρη μετά τις καταστροφές

Μετά το ξαφνικό μπουρίνι και τη χαλαζόπτωση της Παρασκευής 14 Αυγούσοτ σε Άρνισσα και Ξανθώγεια, η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη επισκέφτηκε τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Η ένταση του φαινομένου ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε εκριζώσεις δέντρων, σπασίματα κλαδιών και τεράστιες ζημιές στην παραγωγή ροδακίνων, που αυτή την στιγμή στην περιοχή βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής, καθώς και στην παραγωγή μήλων η συγκομιδή των οποίων έμελλε να αρχίσει από τα μέσα του Σεπτέμβρη.

Η κ. Τζάκρη συναντήθηκε με παραγωγούς που την ενημέρωσαν για την ένταση και την έκταση του φαινομένου, που δεν κατέστρεψε μόνο την φετινή παραγωγή σε ροδάκινα και μήλα, αλλά προκάλεσε και σοβαρές ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο των εν λόγω καλλιεργειών, η αντικατάσταση του οποίου με νέο και η εισαγωγή του σε στάδιο συγκομιδής είναι μια ιδιαίτερα δαπανηρή και μακροχρόνια διαδικασία. Η βουλευτής στη συνέχεια επισκέφθηκε πληγείσες καλλιέργειες και σταβλικές εγκαταστάσεις.  Στην συνέχεια η κ. Τζάκρη επικοινώνησε με την προϊσταμένη του καταστήματος του ΕΛΓΑ στην Βέροια κ. Μ. Παππά την οποία και ενημέρωσε για την σφοδρότητα του φαινομένου και την έκταση των ζημιών, καθώς και την αναγκαιότητα για την άμεση καταγραφή των ζημιών στις ροδακινοκαλλιέργειες, οι οποίες αυτή την στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής και των ζημιών στις καλλιέργειας μήλων.

Η κ. Παππά ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι αύριο το πρωί (Δευτέρα 17-8-2015) θα βρίσκεται στην περιοχή με τον επόπτη Πέλλας κ. Καρούτσο και κλιμάκιο γεωπόνων προκειμένου να προβούν στις πρώτες επισημάνσεις και καταγραφές των ζημιών, ενώ από αύριο θα γίνει αναγγελία ζημιών κατά την οποία οι παραγωγοί θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για αποζημίωση για τις ζημίες που υπέστησαν από την συγκεκριμένη θεομηνία τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο, δήλωσε στην κ. Τζάκρη ότι συμμερίζεται την ύπαρξη ανάγκης να καταγραφούν οι ζημιές πριν ολοκληρωθεί η συγκομιδή και δεσμεύτηκε να καταβάλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή, παρά την μεγάλη έλλειψη σε γεωπόνους-εκτιμητές, εφόσον στο υποκατάστημα υπηρετούν μόλις 35 εξ αυτών για την εκτίμηση των ζημιών στους δύο νομούς Πέλλας και Ημαθίας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου