Tuesday, 19 March, 2024

Σπ. Λιβανός: Πιστώνονται 30 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους του Μέτρου 4.2.1

Την πίστωση ποσού 30 εκατ. ευρώ που αφορά τις πράξεις της δράσης 4.2.1, δηλαδή την «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων

με τελικό προϊόν εντός του παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ του υπομέτρου 4.2, του ΠΑΑ 2014-2020», ενέκρινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.
Πρόκειται για τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΣΑΕ 082/1 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με κωδικό έργου  2019ΣΕ08210049.
Υπενθυμίζεται ότι οι τομείς που ενισχύονται από τη «Δράση 4.2.1-Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος I, γεωργικό προϊόν» είναι οι ακόλουθοι:
Κρέας, πουλερικά, κουνέλια, Γάλα, Αυγά, Λοιπά ζωικά προϊόντα (όπως μέλι, σηροτροφία, σαλιγκάρια), Ζωοτροφές, ∆ημητριακά, Ελαιούχα Προϊόντα (με εξαίρεση τις ιδρύσεις ελαιοτριβείων, Οίνος, ξύδι, Οπωροκηπευτικά, Άνθη, Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, Σπόροι & πολλαπλασιαστικό υλικό
Δικαιούχοι
Η στήριξη παρέχεται κυρίως σε πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Ποσά και ποσοστά στήριξης
Ενισχύονται επενδύσεις με κατώτατο ύψος προϋπολογισμού 100.000 € και μέγιστο ύψος προϋπολογισμού έως 10.000.000 €.
Τα ποσοστά ενίσχυσης διαμορφώνονται έως 75% ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των Περιφερειών (σε μικρά Νησιά Αιγαίου, λιγότερο αναπτυγμένες και λοιπές περιοχές).
Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες (μέχρι ποσοστού 90%) στις περιπτώσεις:
-δικαιούχων που συνδέονται με συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών και
-δικαιούχων του Μέτρου 16 «Συνεργασία» στο πλαίσιο υλοποίησης επενδύσεων μεταποίησης μέσω του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
Επιλέξιμες δαπάνες
Οι δαπάνες που ενισχύονται αφορούν ενδεικτικά στις εξής κατηγορίες:
•Κατασκευή ή βελτίωση κτιριακών υποδομών.
•Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της μονάδας.
•Αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού. Στις δαπάνες αυτές συμπεριλαμβάνεται και ο εξοπλισμός εργαστηρίων στο βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας. Ο εξοπλισμός για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, για την εξοικονόμηση ύδατος και την επεξεργασία αποβλήτων ενισχύεται ως τμήμα της συνολικής επένδυσης.
•Αγορά καινούριων οχημάτων και συγκεκριμένα οχημάτων ειδικού τύπου που απαιτούνται, κατά περίπτωση,  από τις αρμόδιες αρχές για τη μεταφορά προϊόντων.
•Απόκτηση πιστοποιητικών από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP).
•∆απάνες εξοπλισμού επιχείρησης (όπως τηλεφωνικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φωτοτυπικά, συστήματα ασφαλείας).
•Μέσα εσωτερικής μεταφοράς που καλύπτουν τις ανάγκες της επένδυσης (όπως περονοφόρα, ανυψωτικά).
•Άυλες δαπάνες όπως απόκτηση ή ανάπτυξη λογισμικού, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών, δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων, δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, σήμανση).
•Γενικές δαπάνες (όπως αμοιβές μηχανικών, συμβούλων και έκδοση αναγκαίων αδειοδοτήσεων).

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου