Thursday, 28 March, 2024

Σταμενίτης προς Υπουργό: Άμεσες ενέργειες για αντιμετώπιση της ολοκληρωτικής καταστροφής των δενδροκαλλιεργειών της Πέλλας από τον παγετό

Σταμενίτης προς Υπουργό: «Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για αντιμετώπιση της ολοκληρωτικής καταστροφής των δενδροκαλλιεργειών της Πέλλας από τον παγετό»

Ζήτησε προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης, αύξηση του ορίου αποζημίωσης, συμψηφισμό οφειλών , αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και κήρυξη του Νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρέθηκε σήμερα (09.04.2021) ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταμενίτης όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Λιβανό, με κεντρικό θέμα τους σφοδρούς παγετούς που έπληξαν το Νομό Πέλλας. Όπως σημείωσε ο Βουλευτής, πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς ο χθεσινός παγετός (08-09 Απριλίου) ήρθε να αποτελειώσει τις ζημιές που προκάλεσαν οι παγετοί του Μαρτίου (24,25 και 26/03) αλλά και τις ζημιές που είχε προκαλέσει η «ΜΗΔΕΙΑ» τον περασμένο Φεβρουάριο.
Δεδομένης της ολικής καταστροφής και της τεράστιας ζημιάς, ο Βουλευτής ζήτησε να εξεταστούν οι δυνατότητες εφαρμογής, για τις αποζημιώσεις των δενδροκαλλιεργητών της Πέλλας, των ίδιων πρακτικών που ακολούθησε ο ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από ανάλογες εκτεταμένες καταστροφές (Ιανός). Μια πρόταση την οποία κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη και από το Βήμα της Βουλής.
Συγκεκριμένα ζήτησε:
1. Καταβολή προκαταβολής έναντι της αποζημίωσης που δικαιούνται. Πριν δηλαδή την έκδοση των πορισμάτων.
2. Αύξηση του ορίου της αποζημίωσης της ασφαλιζόμενης αξίας της φυτικής παραγωγής, σε σχέση με το υφιστάμενο ποσοστό που ορίζεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
3. Συμψηφισμό οφειλών και αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικών των εισφορών, εισφορών ΕΛΓΑ και φορολογικών υποχρεώσεων.
Επίσης ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να κηρυχθεί ο Νόμος Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή.
Όπως σημείωσε ο κ. Σταμενίτης, είναι πολύ σημαντικό να μεριμνήσουμε ώστε οι παραγωγοί του Νομού Πέλλας να αποζημιωθούν χωρίς καθυστερήσεις αλλά και να στηριχθούν με συγκεκριμένα μέτρα, τονίζοντας ότι η αναμονή της καταβολής των αποζημιώσεων σε συνδυασμό με τη συνέχιση των υποχρεώσεων τους (εργασίες στο χωράφι, ασφαλιστικές, φορολογικές κτλ.) θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα με άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα βιοπορισμού.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου