Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Στα 16,62 εκατ. ευρώ τα κρατικά έσοδα από τον ΕΦΚ στο κρασί, αποδομείται η εγχώρια παραγωγή οίνου λένε στη ΝΔ

Σε μόλις 16,62 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα έσοδα του κράτους για τους εννέα μήνες του 2016, από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

στο κρασί, όπως γνωστοποιεί η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, απαντώντας σε ερώτηση 52 βουλευτών της ΝΔ. Οι ερωτώντες κάνουν λόγο για δραματική αύξηση του παραεμπορίου στο κρασί και αποτυχία είσπραξης των φορολογικών εσόδων. Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, μετά την επιβολή του ΕΦΚ δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για εκτεταμένη και μη ελεγχόμενη αύξηση της παραοικονομίας στον κλάδο ενώ αυξήθηκαν κατά 3 με 4% τα λειτουργικά κόστη των οινοποιών. «Την ίδια ώρα», αναφέρουν, «χιλιάδες στρέμματα παραγωγής δεν καταγράφονται πουθενά και εκατοντάδες παραγωγοί παραμένουν αδήλωτοι».

Η κ. Παπανάτσιου αναφέρει επίσης ότι η επιβολή του ΕΦΚ υπήρξε για την κυβέρνηση «πολιτική αναγκαιότητα και όχι επιλογή, και ήταν ένα από τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευηξη των δημοσιονομικών στόχων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα των επιβληθέντων μέτρων, μεταξύ των οποίων και ο ΕΦΚ στο κρασί και θα εισηγηθούν τις απαραίτητες αλλαγές αν κριθεί αναγκαίο».

Διαβάστε εδώ την ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ

Διαβάστε εδώ την απάντηση της Υφυπουργού Οικονομικών

agrotypos

Στα 16,62 εκατ. ευρώ τα κρατικά έσοδα από τον ΕΦΚ στο κρασί, αποδομείται η εγχώρια παραγωγή οίνου λένε στη ΝΔ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου