Tuesday, 16 April, 2024

Στις 6 Δεκέμβρη αποφάσεις για κινητοποιήσεις από την ΠΑΣΥ

Νέα πανελλαδική σύσκεψη, το πιθανότερο στις 6 Δεκέμβρη, στην πορεία κλιμάκωσης των αγωνιστικών διεκδικήσεων της ΠΑΣΥ, όπως προανήγγειλε ο Βαγγέλης Μπούτας

από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε η Γραμματεία Ημαθίας της ΠΑΣΥ, με συμμετοχή αγροτών κύρια από τους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας.
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας τόνισε ανάμεσα σε άλλα:
«Τα μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σαν προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, που ψήφισε το καλοκαίρι από κοινού και με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Πάνε “δέρμα-νύχι” με την κουτσουρεμένη κατά 50% νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, που προχωρά στη δημιουργία μεγάλων αγροτικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων στην αγροτική παραγωγή με το άρπαγμα γης και παραγωγής από τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Γι’ αυτό και ανεβάζουν το ΦΠΑ στα εφόδια από το 13% στο 23%, αυξάνουν οριζόντια για όλους -μικρούς και μεγάλους- τη φορολογία από το 13% στο 26% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο των εισοδημάτων – ενισχύσεων – αποζημιώσεων, υπερτριπλασιάζουν την προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 100%, τριπλασιάζουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και ένα σωρό άλλα μέτρα και χαράτσια.
To προηγούμενο διάστημα συντονισμένοι με το πλαίσιο των αιτημάτων, που καταλήξαμε στην πανελλαδική σύσκεψη των Μπλόκων, με συμμετοχή πάνω από 250 φορέων από 37 νομούς της χώρας στις 18 Οκτώβρη στη Λάρισα μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, συμβάλλαμε στην ανάπτυξη μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων με διάφορες μορφές (συσκέψεις, παραστάσεις, καταλήψεις ΔΟΥ – ΕΛΓΑ – Περιφερειών, συλλαλητήρια με τρακτέρ κ.ά.) σε όλη τη χώρα. Βασισμένοι στο πλαίσιο των δίκαιων αιτημάτων μας θα προχωρήσουμε, όπως είχαμε αποφασίσει, σε νέα πανελλαδική σύσκεψη το πιθανότερο στις 6 Δεκέμβρη στην πορεία κλιμάκωσης των αγωνιστικών διεκδικήσεων για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Το προηγούμενο διάστημα φάνηκε γιατί δεν είναι όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι “το ίδιο” και εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε την οριζόντια φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, που προέβαλαν σαν αίτημα διάφορες Πρωτοβουλίες. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο επιβίωσης τα 30.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και από κει και πάνω να φορολογηθούν προοδευτικά οι μεγαλαοαγρότες μέχρι και με 45%. Εμείς αντιπαλεύουμε την ΚΑΠ του ξεκληρίσματος, οι διάφορες Πρωτοβουλίες τη θεωρούν εργαλείο ανασυγκρότησης της αγροτικής μας οικονομία. Οι διάφοροι ηγέτες των Πρωτοβουλιών προσπαθούν να νεκραναστήσουν τις απαξιωμένες στη συνείδηση της αγροτιάς ΠΑΣΕΓΕΣ – ΓΕΣΑΣΕ – ΣΥΔΑΣΕ, που έβαζαν πλάτη τα προηγούμενα χρόνια στις εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές και έχουν τεράστιες ευθύνες για τη διάλυση του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος, τη στιγμή που χειροτέρευε η θέση του μικρομεσαίου αγρότη και κτηνοτρόφου.
Στον αγώνα μας αυτό έχουμε φυσικούς συμμάχους και δεν πάμε μόνοι μας. Έχουμε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τα παιδιά μας, που σπουδάζουν για ένα καλύτερο αύριο. Με όλους αυτούς αντιπαλεύουμε τις βάρβαρες καπιταλιστικές αντιλαϊκές πολιτικές.
Προχωράμε στη συνέχιση και κλιμάκωση των αγωνιστικών μας αντιδράσεων στη λαίλαπα αντιαγροτικών μέτρων με οργανωμένο πανελλαδικό συντονισμό κόντρα στη βία των ΜΑΤ και των χημικών της “αριστερής” κυβέρνησης και της συνεχιζόμενης και από αυτήν τακτικής των αγροτοδικείων», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Βαγγέλης Μπούτας.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και ξεκαθαρίστηκαν απορίες, ενώ έγιναν και πολλές παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες αγρότες. Δόθηκε ραντεβού με όλους στους αγώνες, που εντείνονται το επόμενο διάστημα ενάντια στο ξεκλήρισμά τους, για δυναμική αγωνιστική απάντηση σε αυτές τις πέρα για πέρα αντιαγροτικές πολιτικές, που φορτώνουν τη δική τους καπιταλιστική οικονομική κρίση στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, γιατί δεν πρέπει να καταδικαστούμε στην ανέχεια εμείς και τα παιδιά μας για να σωθούν τα κέρδη των λίγων.
Αγροτικό συλλαλητήριο στην Κέρκυρα
Την αντίδρασή τους στην «άγρια φορο-επιδρομή στους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα» όπως τη χαρακτηρίζουν εξέφρασαν το πρωί οι αγρότες της Κέρκυρας που πραγματοποίησαν παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο μπροστά στο δημαρχείο της πόλης.
Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τα μέτρα του τρίτου μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους, τη «διάλυση» όπως αναφέρουν της κοινωνικής τους ασφάλισης, τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΟΓΑ.
«Το τρίτο μνημόνιο είναι καταστροφικό για τους αγρότες» δήλωσε στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ Κέρκυρας Βασίλης Αρμένιακος, ενώ επεσήμανε ότι «μετά από έξι χρόνια, μνημονιακής πολιτικής είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες της Κέρκυρας κατεβαίνουν στους δρόμους».
Μεταξύ άλλων, οι αγρότες της Κέρκυρας ζήτησαν σήμερα από τον δήμαρχο Κώστα Νικολούζο , να ολοκληρώσει τα έργα της αγροτικής οδοποιίας στο νησί και να έχουν μικρότερη χρέωση στην τιμή του νερού. Την ίδια ώρα κύριο και βασικό αίτημα όλων των Κερκυραίων αγροτών, αποτελεί η άμεση καταβολή επιδότησης, την οποία όπως επεσήμαναν στο ΑΠΕ, λάμβαναν πάντα αρχές Νοεμβρίου και δεν έχει ακόμη καταβληθεί.
«Πολλοί αγρότες περιμένουν την επιδότηση για να κάνουν γιορτές» είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ Κέρκυρας Βασίλης Αρμένιακος προσθέτοντας ότι «οι κινητοποιήσεις θα είναι κλιμακωτές ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Δεκέμβριο».
Δεν εφησυχάζουμε λέει η Πρωτοβουλία
Συνέχεια της πάλης “μέχρι την τελική απόσυρση των μέτρων” προανγγέλλουν οι Αγρότες της Πρωτοβουλίας, με νεότερη ανακοίνωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας
Η Πρωτοβουλία των Αγροτών σήκωσε ψηλά την σημαία του αγώνα και ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις της εδώ και 35 ημέρες με εκδηλώσεις στους δρόμους, συλλαλητήρια στις πλατείες, και μπλόκα σε κεντρικά σημεία σε όλη την Ελλάδα, με αποκορύφωμα το Παναγροτικό συλλαλητήριο της 18/11 στην Αθήνα, το μεγαλύτερο ίσως όλων των εποχών, απέναντι στα δυσβάσταχτα μέτρα που είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και δανειστές με έναν και μόνο στόχο. Να σταλεί ένα ηχηρό και δυναμικό μήνυμα και στους δύο πως τα μέτρα αυτά δεν θα περάσουν. Απ ότι φαίνεται το μήνυμα ελήφθη. Ηδη «ανακρούουν πρύμναν» και αποσύρουν έστω και προσωρινά όπως φαίνεται τα μέτρα για την φορολόγηση των Αγροτών. Μια πρώτη μικρή νίκη διαφαίνεται.
-Συνεχίζουμε να κρατάμε την σημαία του αγώνα ψηλά.
-Συνεχίζουμε να παλεύουμε και θα παλεύουμε μέχρι την τελική τους απόσυρση. Συνεχίζουμε να παλεύουμε και τα άλλα ζητήματα που βάλαμε σαν προτεραιότητες με αιχμή το Ασφαλιστικό το ζήτημα της ταυτότητας του Αγρότη, και όλα τα επι μέρους θέματα.
-Στο διάστημα που μεσολαβεί η «Πρωτοβουλία των Αγροτών» θα συνεχίσει τις επαφές της με τον αγροτικό κόσμο, την κοινωνία και την κυβέρνηση ώστε να γίνουν πλήρως κατανοητά τα δίκαια των Αγροτών.
-Επαγρυπνούμε και δεν εφησυχάζουμε μέχρι την τελική Νίκη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου