Wednesday, 24 April, 2024

Στον “αέρα” οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων

Στον “αέρα” οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων

Στον αέρα βρίσκονται οι προκαταβολές των επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στη σύνταξη των προσωρινών σχεδίων βόσκησης… και κατ’ επέκταση στην κατανομή τους.

Μάλιστα, με επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος παραιτήθηκε από την Ομάδα Εργασίας, τονίζοντας ότι «μπήκε ο μήνας Μάιος και δεν υπάρχει καμιά απολύτως ορατή εξέλιξη τέτοια που να διασφαλίζει την άμεση ολοκληρωμένη και ορθή σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και την κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους με ορατό πλέον τον κίνδυνο να μη δοθούν τουλάχιστον οι προκαταβολές των επιδοτήσεων και να πληγεί βαρύτατα ο ήδη πολύπαθος κλάδος της κτηνοτροφίας».

Προθεσμίες

Αν και κανονικά η προθεσμία έληγε στις 16/5 για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την κατανομή των βοσκοτόπων, μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε πάρει ΦΕΚ. Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι έτοιμη και εντός του χρονοδιαγράμματος που θέτει η Κοινότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΚΥΑ βασίζεται στο μοντέλο της «τεχνικής λύσης» και η κατανομή θα γίνεται περίπου όπως και πέρυσι, αν και ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις ώστε να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κτηνοτρόφοι.

Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμα η απάντηση της Κομισιόν προς την ελληνική πλευρά για την παράταση 2-3 μηνών που είχε ζητήσει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου και αφορά στις διορθώσεις για την ένταξη περισσότερων στρεμμάτων βοσκήσιμων γαιών που θα μπορούν να γίνουν στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, η προθεσμία των οποίων λήγει τυπικά στις 15  Ιουνίου.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είχε αποκαλύψει ο κ. Αποστόλου σε συνέντευξή του στον «Ε.Τ.», είναι οι βοσκήσιμες γαίες σε εθνικό επίπεδο να φτάσουν στα 51 εκατ. στρέμματα. Οι ανάγκες, προκειμένου να «καλυφθεί», όσον αφορά στις επιδοτήσεις, το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα μας φτάνουν στα 23 εκατ. στρέμματα, ενώ σήμερα οι επιλέξιμοι βοσκότοποι δεν ξεπερνούν τα 15 εκατ. στρέμματα.

Πώς θα δοθούν οι συνδεδεμένες σε βόειο και αιγοπρόβειο κρέας Στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις με τον καθορισμό των λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα πρόβειου, αιγείου και βοείου κρέατος. Σύμφωνα με αυτές δικαιούχοι βοοτρόφοι είναι αυτοί που εκτρέφουν τουλάχιστον 6 επιλέξιμα θηλυκά βοοειδή (οποιασδήποτε φυλής) και διατηρούν τα επιλέξιμα ζώα τους από την ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έως και τις 31/12 του εκάστοτε έτους ενίσχυσης. Ο προϋπολογισμός για τη συνδεδεμένη βοείου κρέατος το 2015 έχει προϋπολογισμό 24,5 εκατ. ευρώ.

Η συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο κρέας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες (μία για τις πεδινές και μία για τις ορεινές περιοχές). O ετήσιος προϋπολογισμός για το 2015 στα πεδινά ανέρχεται στα 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ στα ορεινά φτάνει τα 21,7 εκατ. ευρώ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου