Tuesday, 19 March, 2024

Στον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ ο Σταμενίτης για την πορεία του Φράγματος του Αλμωπαίου

Συνάντηση εργασίας με το Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Παπαγιαννίδη

πραγματοποίησε χθες 15 Σεπτεμβρίου 2021 ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης.
Το ζήτημα που βρέθηκε στο επίκεντρο ήταν το έργο κατασκευής του Φράγματος του Αλμωπάιου, το οποίο όπως έχει ανακοινωθεί είναι ένα από τα έργα 19 μεγάλα έργα, ύψους 1 δις, που θα υλοποιηθούν μέσα από τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με την εγγραφή στο ΠΔΕ μέσα από σχήματα ΣΔΙΤ.
Δεδομένου ότι ο κ. Παπαγιαννίδης είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των έργων που αφορούν το Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αυτό του Φράγματος του Αλμωπαίου, ο Βουλευτής Διονύσης Σταμενίτης ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη του έργου.
Όπως ενημέρωσε ο Γενικός το Βουλευτή, το έργο αφορά την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Αλμωπαίο Π.Ε. Πέλλας, για τη δημιουργία αντίστοιχου ταμιευτήρα με σκοπό την άρδευση γεωργικών καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής στα δυτικά της πεδιάδας Θεσσαλονίκης καθώς και την ενίσχυση της οικολογικής παροχής στην περιφερειακή τάφρο Θεσσαλονίκης (Τ66), η οποία αντιμετωπίζει ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο προβλήματα υποβάθμισης της ποιότητας απορροής της.

Σύμφωνα με το Γενικό, για την υλοποίηση του έργου απαιτείται και η προμελέτη των αρδευτικών έργων, γεγονός που θα μεταφέρει πιο πίσω τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί όσον αφορά τη δημοπράτηση του έργου. Το συνολικό έργο (φράγμα , αγωγοί μεταφοράς, αρδευτικό δίκτυο, συνοδά έργα, συντήρηση και λειτουργία) έχει συνολικό προϋπολογισμό 150.000.000 € (περιλαμβανομένων ΓΕ, ΟΕ Απρόβλεπτων και ΦΠΑ). Ο Βουλευτής από την πλευρά του, ζήτησε από το Γενικό Γραμματέα να εξαντληθεί η δυναμικότητα του φράγματος ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των στρεμμάτων που θα μπορεί να αρδεύει.
Παράλληλα, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Βουλευτής για την προώθηση αρδευτικών έργων στο Νομό Πέλλας, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με το θέμα. Ο κ. Σταμενίτης κατέθεσε και στο Γενικό, όπως έπραξε προ ολίγων ημερών και προς το νέο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στύλιο, το αίτημα χρηματοδότησης της πρότασης έργου του ΤΟΕΒ Καρυώτισσας είτε από το ΠΔΕ είτε μέσα από σχήματα ΣΔΙΤ. Πρόκειται για ένα έργο, η πρόταση του οποίου έχει κατατεθεί ήδη από το τέλος του 2014 και παρουσιάζει μελετητική ωριμότητα. Ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητα χρηματοδότησης μελετών σε προτάσεις των Δήμων του Νομού Πέλλας για κατασκευή αρδευτικών έργων μικρότερου κόστους, προκειμένου εν συνεχεία αυτά να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου