Saturday, 20 April, 2024

Στο περίμενε για τις συντάξεις ΟΓΑ οι γεννηθέντες το 1950 και χιλιάδες άλλοι δικαιούχοι

Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει χιλιάδες αγρότες, πρώην ασφαλισμένοι του ΟΓΑ (νυν ΕΦΚΑ), καθώς περιμένουν παραπάνω από ένα χρόνο και… βάλε την απονομή της σύνταξής τους

Παράλληλα, οι ίδιοι πλέον ανησυχούν, μη τυχόν λάβουν (όταν τη λάβουν) μειωμένη σύνταξη, λόγω του επανυπολογισμού, που τέθηκε σε ισχύ από αρχές του 2019.
Σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες ασφαλισμένων στον ΟΓΑ έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος και πλέον, από τότε που θα έπρεπε να λάβουν σύνταξη, ωστόσο δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, για την πορεία των αιτημάτων τους.
Πιο σημαντικό πρόβλημα και μεγάλες καθυστερήσεις αντιμετωπίζουν όσοι ασφαλισμένοι είχαν, πέραν του ΟΓΑ, ένσημα και στο ΙΚΑ, μαθαίνει ο ΑγροΤύπος, ενώ ακόμα δεν έχουν πάρει σύνταξη οι γεννηθέντες το 1950.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016), θα έπρεπε να καταβληθούν οι συντάξεις στους δικαιούχους από 1 Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με την ημερομηνία συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας των δικαιούχων. Ωστόσο όχι μόνο δεν εφαρμόζεται ο Νόμος, αλλά παρατηρείται κωλυσιεργία και στην εφαρμογή της μεταγενέστερης (14/7) εγκυκλίου του ΕΦΚΑ.
Μία εγκύκλιος, που αναιρεί στην πράξη το Νόμο Κατρούγκαλου, θεσπίζοντας εκτός των άλλων και τμηματική καταβολή των συντάξεων.
Οι δικαιούχοι που έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά εγκαίρως κι αναμένουν την σύνταξή τους, οι ίδιοι και τα παιδιά τους για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση για το αν ο φάκελος τους είναι πλήρης ή αν υπάρχουν εκκρεμότητες τις οποίες πρέπει να καλύψουν.
Όσον αφορά στους ασφαλισμένους αυτούς, στις αρχές Δεκεμβρίου, ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τάσος Πετρόπουλος σημείωσε, μιλώντας στη Βουλή πως «ειδικά για τους αγρότες υπήρξε μια παραπάνω δυσχέρεια της λειτουργίας διότι δημιουργήθηκε ο ΟΠΕΚΑ που είχε κυρίως υπαλλήλους του πρώην ΟΓΑ αλλά τα συστήματα που έχουμε οργανώσει γρήγορα θα δώσουν καλά αποτελέσματα και επιτάχυνση των εκκρεμοτήτων».
Σχετική συζήτηση για το θέμα, καθώς επίσης και το αν τίθεται θέμα μείωσης των ποσών των εκκρεμών αυτών συντάξεων αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή, στο πλαίσιο σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για αγροτικά ζητήματα.
Αλέξανδρος Μπίκας – agrotypos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου