Wednesday, 24 April, 2024

Στροφή βαμβακοπαραγωγών σε σιτηρά λόγω ρευστότητας

Ανεβαίνουν στο κλείσιμο της χρονιάς οι τιμές στο σύσπορο βαμβάκι, ενώ αντίθετη πορεία ακολουθούν οι τιμές στο σκληρό σιτάρι. Συγκεκριμένα κι ενώ έχουν απομείνει ελάχιστες ποσότητες αποθηκευμένες με βαμβάκια, οι τιμές διαμορφώνονται στα 47 λεπτά στην πύλη του εκκοκκιστηρίου, ενώ στα σιτηρά διαμορφώνονται στα 24 λεπτά το κιλό.
Την ίδια ώρα ένα μεγάλο μέρος των βαμβακοπαραγωγών και φέτος εγκαταλείπει την καλλιέργεια και στρέφεται στα χειμερινά σιτηρά, χωρίς ωστόσο να έχει κάνει κάποια έρευνα αγοράς, αφού ωθείται κυρίως από την έλλειψη ρευστότητας, καθώς το κόστος καλλιέργειας του βαμβακιού γίνεται απαγορευτικό για αρκετές εκμεταλλεύσεις.

Η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς βάμβακος είναι ότι για την προσεχή περίοδο μετά βίας η βαμβακοκαλλιέργεια θα διατηρηθεί στα 2 εκατομμύρια στρέμματα και οι τάσεις συρρίκνωσής της γίνονται ανησυχητικές για τον κλάδο. οι προσπάθειες εκκοκκιστών και υπουργείου για να αποχτήσει σήμα ποιότητας το ελληνικό βαμβάκι θα πρέπει να ενταθούν και κυρίως να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ παραγωγών και εκκοκκιστών, αφού περισσεύει η καχυποψία και από τις δύο πλευρές.

Οι ομάδες παραγωγών και η συμβολαιακή γεωργία φαντάζουν ως μονόδρομος για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ενώ η κοινή προσπάθεια παραγωγών και εκκοκκιστών για την επίτευξη ποιότητας, είναι η μόνη λύση για να μπορέσει να σταθεί το ελληνικό βαμβάκι στο διεθνή ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ελλήνων εκκοκκιστών Απόστολο Δοντά, η ισχυροποίηση του δολαρίου και η αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών στο πετρέλαιο οδηγούν όλα τα προϊόντα σε πτωτικές τάσεις και είναι πολύ πιθανό αυτή την πορεία να ακολουθήσει και το σιτάρι την επόμενη χρονιά, εκτός αν υπάρξουν έκτακτα καιρικά φαινόμενα και καταστροφές. Όλος ο πλανήτης αυξάνει την καλλιέργεια σιτηρών και ιδίως ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, οπότε μία τιμή που να ωθείται περί τα 20 λεπτά το κιλό για την προσεχή χρονιά φαντάζει ως πολύ πιθανό σενάριο…

paseges.gr

Στροφή βαμβακοπαραγωγών σε σιτηρά λόγω ρευστότητας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου