Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Στ. Αραχωβίτης για τη «Μετακίνηση αγροτών και εργατών γης»

Το μέτρο του περιορισμού των μετακινήσεων έχει, ως θεωρητικό σκοπό, τον περιορισμό των συναθροίσεων για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού

Η παγκόσμια κοινότητα το αποδέχθηκε ως αναγκαστικό μέτρο προστασίας των συνανθρώπων μας απέναντι στην πανδημία.
Ωστόσο, η κατάχρηση των προβλεπόμενων λόγων της κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης (Β1-6) δεν εξυπηρετεί τον σκοπό, αλλά ενδέχεται να δημιουργεί αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η μετακίνηση και οι εργασίες στην ύπαιθρο κατά μόνας ή σε ικανή απόσταση, εκ των πραγμάτων δεν δημιουργούν κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. Απεναντίας, η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης είναι το μεγάλο ζητούμενο σε όλο τον κόσμο, ενώ κάποια κράτη έχουν ήδη λάβει δραστικά μέτρα για το συγκεκριμένο θέμα.
Παρ’ όλο που έχουν περάσει πολλές ημέρες από την καθολική εφαρμογή του μέτρου, και οι αστοχίες θα έπρεπε να έχουν επισημανθεί και διορθωθεί, εν τούτοις η εμμονή στην τυπολατρία δημιουργεί προβλήματα στους πολίτες, χωρίς να εξυπηρετείται ο σκοπός.
Οι προτεινόμενες λύσεις είναι, είτε να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις εργασίες υπαίθρου είτε, με γενική ρύθμιση, να επαφίεται στην κρίση της αρμόδιας υπηρεσίας να εκτιμά την υπό κρίση περίπτωση, σύμφωνα με το πνεύμα της ρύθμισης.
Το αναμενόμενο σε μια ευνομούμενη πολιτεία με κοινωνικά αντανακλαστικά και ικανότητα προσαρμογής, είναι να αναδειχθούν όσοι συμβάλουν στην αγροτική παραγωγή με κάθε τρόπο, και να διευκολυνθούν στην εκτέλεση της ήδη δύσκολης εργασίας τους.
Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή προστίμου για παραβίαση της νομοθεσίας εμμένοντας στο γράμμα του νόμου, μη εντάσσοντάς το στο πνεύμα του, είναι παραλογισμός.
Το πρόβλημα της μετακίνησης των εργατών γης καθώς και τα προβλήματα στην παραγωγή, τα έχουμε επισημάνει πριν λίγες ημέρες, με ερώτηση στη Βουλή 56 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ψυχραιμία, καθαρό μυαλό και Καλή Ανάσταση.
Του Στ. Αραχωβίτη, Βουλευτή Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ, Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, Πρώην Υπουργού Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου