Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Συμμετοχή Θεοδώρας Τζάκρη στην σύσκεψη του ΣΕΑΣ

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη παραβρέθηκε το Σάββατο 19/02/2022 στη σύσκεψη που συγκάλεσε, παρουσία βουλευτών και αγροτών.

Ο ΣΕΑΣ Ν. Πέλλας στο ξενοδοχείο «ΠΕΛΛΑ» στα Γιαννιτσά, στην οποία συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής με κορυφαίο το κόστος παραγωγής λόγω των ανατιμήσεων στα καύσιμα, την ενέργεια και τις εισροές, αλλά και το θέμα της Κλιματική αλλαγής/Αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για την κάλυψη όλων των ζημιών σε οποιοδήποτε στάδιο, της επιστροφής του 20% των εισφορών του ΕΛΓΑ , της οικονομικής ενίσχυσης Συνεταιρισμών για την μείωση  του τζίρου τους, εξαιτίας του περσινού παγετού, της άμεσης καταβολής των ζημιών του παγετού, των μη καλυπτόμενων από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στον ορεινό όγκο της Πέλλας και των εργατών γης. Για το καθένα από τα θέματα αυτά η κ. Τζάκρη είπε τα εξής:

1)Εργάτες γης

 Οι εργάτες γης που μετακαλούνται όλα αυτά τα χρόνια είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους εργάτες γης από την Αλβανία, με τα οποία οι αγρότες έχουν σχέση εμπιστοσύνης, λόγω της μακροχρόνιας συνεργασίας τους και της εξειδίκευσης που απέκτησαν στις αγροτικές εργασίες. Παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα 2 χρόνια, λόγω της πανδημίας, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί όσον αφορά στην είσοδό τους στη χώρα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έρχεται πλέον ικανός αριθμός μετακλητών εργατών γης από την Αλβανία, λόγω της στροφής τους σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργατικά χέρια. Για τον λόγο αυτό πρέπει

-Να δημιουργηθεί μηχανισμός για μετάκληση εργατών από μη όμορες τρίτες χώρες όπως Ουκρανία, Μολδαβία κ.ά. Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους αγρότες για την προσπάθεια που καταβάλει, σε συνεργασία με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Οδησσό της Ουκρανίας κ. Χ.Δοχτση και τον Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Πυρηνοκάρπων κ. Χρήστο Γιαννακάκη ώστε να ανοίξει κι από φέτος ακόμη αυτή την «αγορά» εργατών γης για τους Ουκρανούς πολίτες, πολλοί εκ των οποίων και ελληνικής καταγωγής, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της παραγωγής.

-Χρειάζεται να γίνει προσπάθεια για τη μείωση των αναγκών στους εργάτες γης και για το σκοπό αυτό, πρέπει να βελτιωθεί ο τρόπος καλλιέργειας αλλά κυρίως, να υπάρξει άμεσα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ώστε να υπάρξουν νέες καλλιέργειες (γραμμικές κατά βάση) που θα αξιοποιούν τη μηχανική καλλιέργεια, θα αυξάνουν την παραγωγικότητα και θα περιορίσουν ουσιαστικά τον αριθμό των απαιτούμενων εργαζομένων.

-Να τροποποιηθεί και απλοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο όπως αυτό ισχύει σήμερα  στον Μεταναστευτικό Κώδικα.

2) Άμεση καταβολή των ζημιών του παγετού, το μη καλυπτόμενου από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, στον ορεινό όγκο της Πέλλας.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η νέα εμπορική περίοδος το 2022 ακολουθεί μια χρονιά με πολλά προβλήματα. Στις περισσότερες καλλιέργειες, κυρίως τις δενδρώδεις, η παραγωγή ήταν μειωμένη πάνω από 50%, αφού πλήγηκε από τους ανοιξιάτικους παγετούς, χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Στη συνέχεια όλες οι καλλιέργειες επηρεάστηκαν από τους καύσωνες από το Μάϊο και μετά που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας].

Στις 10 Φεβρουαρίου ο ΕΛΓΑ κατέβαλε σε 23.503 δικαιούχους παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον «παγετό της άνοιξης 2021 αποζημιώσεις συνολικού ύψους 68.085.665,87 ευρώ. Ωστόσο δεν περιλαμβάνονταν  τα κεράσια της Πέλλας (τις αποζημιώσεις τις περιμένουν οι παραγωγοί από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους) καθώς και κάποιες άλλες καλλιέργειες ανά την Ελλάδα (πχ τα βιομηχανικά αχλάδια κλπ). Σύμφωνα με τον νέο ΥΠΑΑ&Τ (είχε σύσκεψη με περιφερειάρχη και βουλευτές Δυτ. Μακεδονίας)  τα χρήματα υπάρχουν στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και μετά την θετική απάντηση από την ΕΕ θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στα όψιμα κεράσια που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Θα είναι ένα ποσό γύρω στα 25 εκ. € για αποζημιώσεις σε όλη την Ελλάδα. Άρα αναμένεται ακόμη η έγκριση της Ε.Ε, ώστε να προχωρήσει η αποζημίωση των παραγωγών και ελπίζουμε να περιλαμβάνονται και τα κεράσια.

3) Ενίσχυση των φυσικών προσώπων στο κόστος παραγωγής  (φυτοφάρμακα-λιπάσματα- πετρέλαιο και ενέργεια)

Πετρέλαιο: οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο όπως έχουν και άλλα επαγγέλματα (αλιείς, εφοπλιστές κ.α.). Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει στον προϋπολογισμό του 2022 την επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών. Το μέτρο θα αφορά 25.000 νέους αγρότες, 170.000 μέλη συνεργατικών αγροτικών σχημάτων και 25.000 αγρότες που συμμετέχουν στη συμβολαιακή γεωργία και ένα κονδύλι 50 εκ. €, όμως η επιστροφή ΕΦΚ θα γίνει από την Άνοιξη του 2023.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευθεί το 2019 για την επαναφορά της επιστροφής του ΕΦΚ ήδη από την 1/1/2020, πολύ πριν ξεσπάσει η  κρίση ακρίβειας, κάτι που δεν αποφασίστηκε από τη ΝΔ ζήτησε από την Αργολίδα  την επαναφορά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο 

Τι θα μπορούσαν να κερδίσουν οι πολίτες από την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα;

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ το κάθε νοικοκυριό θα πλήρωνε τουλάχιστον 300€ λιγότερα ανά 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, ανάλογα και με τη διαμορφούμενη τιμή σε κάθε περιοχή.

ΙΧ Βενζίνη: Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στην αμόλυβδη 95 ο κάθε πολίτης, για το ΙΧ αυτοκίνητό του, θα πλήρωνε λιγότερο τουλάχιστον 25 ευρώ ανά γέμισμα, ουσιαστικά δηλαδή κατά μέσο όρο τουλάχιστον 100€ λιγότερα μηνιαία για όσους μετακινούνται καθημερινά για την εργασία τους με το ΙΧ.

ΙΧ Πετρέλαιο: Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στο πετρέλαιο κίνησης ο κάθε πολίτης θα πλήρωνε τουλάχιστον 6€ λιγότερα για κάθε γέμισμα που θα έκανε στο ρεζερβουάρ του

Αγροτικό πετρέλαιο: Μία μεσαία αροτριαία καλλιέργεια για όλο τον χρόνο χρειάζεται περίπου 20.000 λίτρα πετρελαίου. Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πλήρωναν λιγότερα 2.000€.].

Αν η Κυβέρνηση αγωνιά για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για να δικαιολογήσει την αδιανόητη δήλωση Σκυλακάκη και την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, ας το σκεφτόταν όταν έκαναν απευθείας αναθέσεις 5 δισ. σε 18 μήνες με πρόσχημα την πανδημία. Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα για όσο διαρκεί η κρίση είναι απολύτως εφικτή (την έχει προτείνει και η Λανγκάρντ) και απολύτως απαραίτητη για να μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά οι πολίτες που έχουν φτάσει να πληρώνουν τη βενζίνη 2 ευρώ το λίτρο, ενώ μένουν χωρίς θέρμανση όλο το χειμώνα. Ήδη πολλές χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία κλπ την εφαρμόζουν. Ακόμα και αν διαρκέσει έναν χρόνο η μείωση, το δημοσιονομικό κόστος μπορεί να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ, όχι 5 δισ. «δωράκια» σε  εταιρείες «ημετέρων». Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Όσον αφορά στο κόστος ρεύματος, η κυβέρνηση μόλις στις 12/2 κατάφερε να εκδώσει την ΚΥΑ που είχε υποσχεθεί από το Δεκέμβριο, με δικλείδες όμως που θέτουν ακόμα και εκτός επιδότησης μεγάλο μέρος παραγωγών, όπως πχ. κτηνοτροφικές μονάδες και θερμοκήπια, [που δεν θα επιδοτηθούν για το 80% των αυξήσεων λόγω ορίου επιδοτήσεων]. Η υπέρογκη αύξηση στους λογαριασμούς, απογείωσε το κόστος λειτουργίας των αντλιακών συγκροτημάτων ιδιωτικών (γεωτρήσεις) και συλλογικών (ΤΟΕΒ) που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την άρδευση των καλλιεργειών τους. Επιπλέον, ήδη ανακοίνωσε πολύ μικρότερη κάλυψη των αυξήσεων της ρήτρας αναπροσαρμογής για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, αλλά, λόγω της δηλωμένης επίσημα ανεπάρκειάς της, δεν έχει καταφέρει να εκδώσει την απαραίτητη ΚΥΑ για να ενημερωθούν οι παραγωγοί, ενώ δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός ενόψει και της έναρξης της αρδευτικής περιόδου. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

Και επειδή τα όποια επιδόματα δεν αρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας απαιτείται αλλαγή ενεργειακής πολιτικής με ρύθμιση (προθεσμιακά συμβόλαια στην εμπορία) και έλεγχο (αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας άμεσα), (2) Ενίσχυση και αξιοποίηση του δημόσιου ελέγχου σε ΔΕΗ και δίκτυα, μείωση τιμών με περιθώρια (κέρδη) που έχει αποδεδειγμένα η ΔΕΗ και (3) Κάλυψη με επιδότηση του επιπλέον κόστους από την πολιτεία χωρίς παραθυράκια και κόφτη (20.000 ευρώ), (4) πάγωμα λογαριασμών. Εισροές (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές): η αύξηση στις εισροές πχ λιπάσματα φτάνει το 300% σε κάποιες περιπτώσεις και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτα. Πχ  τα μέτρα παρέμβασης στις ζωοτροφές είναι ύψους μόλις 30 εκ ευρώ,  ενώ ο ετήσιος τζίρος των ζωοτροφών υπερβαίνει τα 2 δισ ευρώ, με στοιχεία του 2017, και οι αυξήσεις στις ζωοτροφές να υπερβαίνουν το 50 % από πέρυσι, σημαίνει  ότι τα μέτρα παρέμβασης αγγίζουν μόλις ποσοστό 0,3% των αυξήσεων. Επιπρόσθετα, η ενίσχυση θα υπολογισθεί όχι λαμβάνοντας υπόψη τις αγορές ζωοτροφών, αλλά θα υπολογιστεί στη βάση των πωλήσεων μόνο των τριών πρώτων μηνών του έτους 2022 και όχι του συνόλου του 2021. Με τον τρόπο αυτό αποκλείει από την ενίσχυση μεγάλο μέρος των αιγοπροβατοτρόφων που αντικειμενικά παρουσιάζουν τα περισσότερα έσοδα τους από την πώληση κρέατος κατά τις χρονικές περιόδους πριν και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Η δεύτερη στη συνέχεια ανακοίνωση μείωσης του ΦΠΑ των ζωοτροφών, είναι μέτρο που δεν έχει καμία ουσιαστική επίδραση στην μείωση της τιμής των ζωοτροφών και την ελάφρυνση του κόστους παραγωγής γιατί οι περισσότεροι αγρότες έχουν επιστροφή ΦΠΑ με τη γνωστή διαδικασία του συμψηφισμού.

Δεν γίνεται να μη συγκρίνει κάποιος τα 30 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για την κτηνοτροφία συνολικά (ζωοτροφές), με τα 44 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μόνο για την αιγοπροβατοτροφία με τη μορφή de minimis τον Δεκέμβριο του 2018, χωρίς να σοβεί τότε κρίση ακρίβειας.

4) Κλιματική αλλαγή/Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την κάλυψη όλων των ζημιών σε οποιοδήποτε στάδιο.

Επί ΣΥΡΙΖΑ για το εν λόγω θέμα είχε προκηρυχτεί σχετικός διαγωνισμός που περιλάμβανε 8 μελέτες και τα πρώτα παραδοτέα αναμένονταν το 2020 [δεν γνωρίζουμε τι έχει εξελιχθεί επί του θέματος] Επί Βορίδη είχε ανακοινωθεί ότι είχε ανατεθεί νέα  αναλογιστική μελέτη στην Παγκόσμια τράπεζα. Η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε το άρθρο 25 του ν.4662/2019 (ΑΡΩΓΗ) για την κήρυξη της ΠΕ Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για την κάλυψη των ζημιών που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ ή τις Κ.Ο.Ε. (πρώην ΠΣΕΑ) και ενώ έχουν προκύψει ήδη ζημιές αυτής της κατηγορίας όπως ο αεροχείμαρρος της προηγούμενης εβδομάδας που κατέστρεψε την κάλυψη με νάιλον των θερμοκηπίων, ο μηχανισμός αυτός δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

5) Επιστροφή του 20% των εισφορών του ΕΛΓΑ.

Το αίτημα αφορά στο γνωστό ζήτημα που δημιούργησε σχετική τροπολογία η οποία με αναδρομική ισχύ έδωσε τη δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να αποζημιώσει στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας σε όλους τους δικαιούχους των αποζημιώσεων παγετού, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική βαθμίδα που είχαν επιλέξει κατά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021.  [κανονικά, για να λάβει ένας παραγωγός το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, υποχρεούται να καταβάλει έξτρα ασφάλιστρο 20%].

Κατά συνέπεια πρέπει να δρομολογηθεί η επιστροφή των χρημάτων στους αγρότες που έχουν πληρώσει το επιπλέον 20% είτε απευθείας είτε μέσω συμψηφισμού.

6) Οικονομική ενίσχυση συνεταιρισμών.

Έχει καθυστερήσει τραγικά το πακέτο στήριξης των συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, αγροτικών επιχειρήσεων ο τζίρος των οποίων επλήγη εξαιτίας του παγετού της περσινής Άνοιξης. Σε κάθε περίπτωση οι σχετικές ενισχύσεις πρέπει να καταβληθούν άμεσα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου