Tuesday, 19 March, 2024

Συμπλήρωση και υποβολή Δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών

Σύμφωνα με το άρθρο 14 της απόφασης 2454/235853/20-9-2019 (ΦΕΚ 3645/Β/1-10-2019)   όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων

με οινοποιήσιμες ποικιλίες υποχρεούνται αμέσως  μετά το πέρας του τρύγου να υποβάλουν ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ σύμφωνα με τους ΚΑΝ(ΕΕ) 2018/273 και 2018/274.

Η υποβολή της ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ γίνεται μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας του ΥΠ.Α.Α.Τ  http://e-services.minagric.gr/ .

Η εφαρμογή των ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ είναι ανοιχτή από τις 23/9/2020 και με καταληκτική ημερομηνία την  30η Νοεμβρίου.

   Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα, εθνική και ενωσιακή, νομοθεσία η δήλωση συγκομιδής αφορά την πραγματική ποσότητα που συγκομίσθηκε και τον ακριβή προορισμό της παραγόμενης ποσότητας με παραστατικά-δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τα δηλωθέντα στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για υπεύθυνη δήλωση στοιχείων, η οποία συμπληρώνεται με ατομική ευθύνη του υπόχρεου αμπελουργού οινοποιήσιμων ποικιλιών και σε περιπτώσεις δήλωσης ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων, προβλέπονται κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 της ίδιας απόφασης απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής μόνο οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης είναι μέχρι και ένα (1) στρέμμα. Όλοι οι αμπελοκαλλιεργητές οι οποίοι δηλώνουν στην δήλωση συγκομιδής τους παραγωγή οίνου υποχρεούνται στην συνέχεια να υποβάλουν στην ίδια υπηρεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

Δεν υποχρεούνται σε κατάθεση ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ μόνο οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή μέλη οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα που παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους στο συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω οργάνωση παραγωγών. Οι εν λόγω αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση εφόσον τα εν λόγω συνεταιριστικά οινοποιεία ή ομάδες υπέχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης παραγωγής.

Ενημερώνουμε ακόμη ότι σύμφωνα με τις ΚΥΡΩΣΕΙΣ του άρθρου 10 της απόφασης 2453/235850/20-9-2019 (ΦΕΚ 3673/Β/3-10-2019)  η μη υποβολή ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ για μέγεθος παραγωγής οίνου μικρότερο των 100 εκατόλιτρων.

Οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής για όλα τα αγροτεμάχια, ακόμη και αν είχαν μηδενική παραγωγή. Η μηδενική δήλωση παραγωγής δικαιολογείται όταν υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων και στις περιπτώσεις νέων αμπελώνων που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλεχθεί το αντίστοιχο πεδίο (π.χ. αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι κλπ Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν από αρχεία όπως τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει   «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ». Μόνο μετά την οριστικοποίηση της εν λόγω δήλωσης είναι δυνατή η εκτύπωση αυτής. Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη δήλωση συγκομιδής που έχει υποβάλει και οριστικοποιήσει, έχει την δυνατότητα να ζητήσει τη διόρθωση της δήλωσής του από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. Η νέα εκτύπωση θα περιλαμβάνει τις αλλαγές όπως αυτές έγιναν από τη Δ.Α.Ο.Κ. Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 15 παρ. 5 της απόφασης 2454/235853/20-9-2019(ΦΕΚ 3645/Β/1-10-2019), στις περιπτώσεις όπου δεν έχει υποβληθεί η δήλωση συγκομιδής από τον υπόχρεο ή  υπέρβαση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης συγκομιδής κατά 15 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο (εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιπτώσεων κατά την έννοια του άρθρο 2 παρ. 2 του καν. 1306/2013)  προκύπτουν κυρώσεις που έχουν τη μορφή χρηματικού προστίμου και επιβάλλονται σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στο ν. 4235/2014.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής έως και πέντε αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του μητρώου, για τον χαρακτηρισμό τους σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρ. 1 του στοιχείου  δ) του Καν. (ΕΕ) 2018/273 ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση»: αμπελουργική έκταση στην οποία δεν εκτελούνται πλέον τακτικές καλλιεργητικές εργασίες με σκοπό τη λήψη εμπορεύσιμου προϊόντος, και της οποίας η εκρίζωση έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούται ο παραγωγός να λάβει άδεια για αναφύτευση.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στη Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Ημαθίας (Καλλιόπη Παπαοικονόμου και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τηλ. 2331350183, 2331350165.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου