Friday, 29 March, 2024

Συμφωνία ΕΕ-Κίνας για προστασία προϊόντων ονομασίας προέλευσης

Την Τετάρτη (11/11/2020), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διμερή συμφωνία ΕΕ-Κίνας για την εμπορική προστασία 200 τοπικών προϊόντων από τις απομιμήσεις.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη σύναψη συμφωνίας με 645 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 18 αποχές, η οποία υπεγράφη στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 μεταξύ ΕΕ και Κίνας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εκατό προϊόντα της ΕΕ που φέρουν γεωγραφικές ενδείξεις (συμπεριλαμβανομένης της φέτας, της ζιβανίας, των ελιών Καλαμών, των κρασιών Σάμου, του ελαιόλαδου Σητείας και της μαστίχας Χίου) θα προστατεύονται νομικά από απομιμήσεις και περιστατικά κατάχρησης της εμπορικής ονομασίας τους στην Κίνα.
Ως αντάλλαγμα, εκατό κινεζικά προϊόντα θα απολαμβάνουν το ίδιο καθεστώς προστασίας στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συμφωνία σε άλλα 175 ευρωπαϊκά και κινεζικά προϊόντα εντός τεσσάρων ετών.
Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 633 έναντι 13 κατά και 39 αποχών, το Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ΕΕ – Κίνας για μια διμερή επενδυτική συμφωνία.
Ταυτόχρονα, το Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τις πρακτικές στρέβλωσης της αγοράς που χρησιμοποιούνται από κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις, τις αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και άλλες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης βαθιά ανησυχία για τις καταγγελίες περί εκμετάλλευσης και κράτησης ατόμων της μειονότητας των Ουιγούρων σε εργοστάσια της Κίνας.
Ο εισηγητής Iuliu Winkler (ΕΛΚ, Ρουμανία), δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη εμπορική και οικονομική σύμβαση που υπογράφεται με την Κίνα. Πέρα από την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, έχει και συμβολική σημασία, ενώ αποσκοπεί στην ενίσχυση των αγροδιατροφικών εξαγωγών από την ΕΕ στην Κίνα-οι οποίες ανήλθαν ήδη σε ύψος 14,5 δισ. το 2019. Αποτελεί επίσης σαφή ένδειξη της πρόθεσης της Κίνας να βελτιώσει το καθεστώς προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων».
Επόμενα βήματα
Μετά την έγκριση του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο πρέπει τώρα να υιοθετήσει τη συμφωνία ώστε να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021.
Παϊσιάδης Σταύρος- agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου