Thursday, 28 March, 2024

Συνάντηση αγροτών με Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Δημάρχους ενόψει της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την αγροτική ανάπτυξη

Ευρεία συνάντηση, ενόψει της νομοθετικής πρωτοβουλίας που προωθεί η κυβέρνηση για τον αγροτικό τομέα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Πέλλας, στην Έδεσσα. Την συζήτηση συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος και Σκύδρας κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Καράμπελα, καθώς και εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών, Αγροτικών Ενώσεων, Συνεταιρισμών και Συλλόγων της Πέλλας.

ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΙ-ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ-ΑΓΡΟΤΩΝ

Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και ουσιαστικά αποτέλεσε συνέχεια ενός κύκλου συναντήσεων που πραγματοποιούνται τακτικά τα τελευταία χρόνια στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με στόχο την ενδυνάμωση των συλλογικών αγροτικών οργανώσεων της Πέλλας, την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και την εξωστρέφεια.

Η συνάντηση ξεκίνησε με εισαγωγική παρουσίαση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος παρουσίασε την ατζέντα και πλαίσιο της συζήτησης. Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στην συνεισφορά των αγροτών στην εθνική οικονομία μέσω των εξαγωγών (πάνω από 1 δις ευρώ είναι ο τζίρος των αγροτικών προϊόντων της Πέλλας), των αγροτικών εισφορών και των θέσεων εργασίας του κλάδου. Επίσης, τόνισε τη σημασία που έχει η ενίσχυση των αγροτών για την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας και αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις των αγροτών με τις οποίες συμφωνεί η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Η Δήμαρχος Σκύδρας κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «όχι άλλα επώδυνα μέτρα, αλλά ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή».

Ο Δήμαρχος Πέλλας επισήμανε ότι μας ενδιαφέρει η άμεση επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, η γεωργία δεν αποτελεί, απαραίτητα, ένα εύκολο και επικερδές επάγγελμα και «υπάρχει ανάγκη σήμερα να ξεπεράσουμε την λογιστική και να διαμορφώσουμε μία αναπτυξιακή αγροτική πολιτική με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα».

Η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Καράμπελα τόνισε ότι παραμένουμε στο πλευρό των αγροτών και στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας τα αιτήματά τους.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει να διατηρηθεί η ενότητα στον κλάδο, να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών τους και έγκυρη ενημέρωση προς όλους ενώ, επίσης, υπογράμμισαν ότι δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την κοινωνία, αλλά προσπαθούν μέσα από τον δικό τους αγώνα να βελτιώσουν τις συνθήκες και ποιότητα ζωής για όλους.

Οι θέσεις των αγροτών συνοψίζονται στα επόμενα:

Κατά κύριο επάγγελμα «Αγρότης». Κατοχύρωση του επαγγέλματος και έκδοση ταυτότητας αγρότη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Φορολογία. Παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή του 13% και προσμέτρηση στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής όλων των δαπανών και αποσβέσεων που ισχύουν στα Ευρωπαϊκά και διεθνή οικονομικά και λογιστικά πρότυπα (αποσβέσεις του φυτικού, ζωικού και παγίου κεφαλαίου, τα τεκμαρτά ενοίκια του εδάφους, τους τόκους των ιδίων κεφαλαίων).

Ασφαλιστικό. Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και εξυγίανση του Ο.Γ.Α. ώστε να καταστεί ένας υγιής ασφαλιστικός Οργανισμός.

Αγροτικής Ανάπτυξη. Να προχωρήσουμε στην Αγροτική Μεταρρύθμιση και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, λαμβάνοντας μέριμνα για το κόστος παραγωγής, την χρηματοδότησή του, τα «κόκκινα» δάνεια και άλλα θέματα που επηρεάζουν την βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα και επιχειρήσεων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, κλείνοντας τη συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ζωντανό και εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για τον σημαντικό ρόλο τους στην προβολή των θέσεων των αγροτών και εξήγγειλε νέες συναντήσεις, ανάλογα με την πορεία της διαβούλευσης του νομοσχεδίου στις οποίες θα κληθούν και οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, ώστε, να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προώθηση της αγροτικής ανάπτυξης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου