Thursday, 28 March, 2024

Συνάντηση Σηφάκη-Αραχωβίτη για αποζημιώσεις παραγωγών

Ο Γιάννης Σηφάκης σε συνάντηση με τον Υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιουνίου ζητώντας προκαταβολή αποζημιώσεων

στους πληγέντες αγρότες από τις χαλαζοπτώσεις και πρόγραμμα χυμοποίησης.
Ο βουλευτής επικοινώνησε με τον Υπουργό και ζήτησε επειγόντως ραντεβού για να συζητηθεί το φλέγον θέμα της χρηματοδότησης των πληγέντων αγροτών με την πληρωμή προκαταβολής έναντι των αποζημιώσεων για τις χαλαζοπτώσεις αυτού του διαστήματος. Ακόμη να συζητηθεί πρόγραμμα χυμοποίησης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του ροδάκινου σχετικά και με τις μικρές εμπορικές τιμές.
Ο Υπουργός καθόρισε το ραντεβού την Τετάρτη 19 Ιουνίου το μεσημέρι.
Το νέο χαλάζι έπληξε αρκετές περιοχές Σκύδρας και Γιαννιτσών ( Γαλατάδες, Παλαίφυτο, Άγιος Γεώργιος, Δάφνη, Άσπρο, Καλύβια, Λιποχώρι, Άνυδρο, Λάκκα, Πλαγιάρι, Δροσερό κ.α.). Ο ΕΛΓΑ ξεκινά άμεσα την δουλειά του με αναγγελίες και εκτιμήσεις με δεδομένη την εξασφάλιση μονίμων εκτιμητών και από άλλες περιοχές και 40 συμβασιούχων.
Εγκρίθηκε η καταβολή του υπολειπόμενου 30% των περσινών αποζημιώσεων που θα καταβληθούν άμεσα στους αγρότες.
Η προσπάθεια του βουλευτή προσανατολίζεται στην δυνατότητα λήψης άμεσης προκαταβολής. Επικοινώνησε με τον Υπουργό, εξέθεσε το πρόβλημα και ζήτησε την εξάντληση των περιθωρίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών προς την κατεύθυνση αυτή.
Ζήτά την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να προβλέπεται παγίως η πληρωμή προκαταβολών (ο κανονισμός χρονολογείται από το 1987, τώρα ξεκίνησε η διαδικασία αλλαγής του) , η επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης του αγρότη με εξειδικευμένο τρόπο και μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας που ιδρύθηκε ( χρηματοδότηση που χάθηκε μετά την απαράδεκτη ενέργεια των προηγούμενων κυβερνήσεων να κάνουν «δώρο» σε φίλους τους την Αγροτική Τράπεζα) καθώς και η γρήγορη έκδοση των πορισμάτων για να επιδιωχθεί η χρήση τους ως εγγύησης για διευκόλυνση του δικαιούχου από πιστωτικό ίδρυμα μέχρι την πληρωμή της αποζημίωσης του.
Όσον αφορά την εξειδικευμένη χρηματοδότηση του αγρότη, ήδη ο Υπουργός ανακοίνωσε την Αναπτυξιακή Τράπεζα των αγροτών.
Ακόμη η προσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής με την προσθήκη και νέων ζημιών και προαιρετικό ασφάλιστρο για αυτές.
Σε περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρές ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ (και μέχρι την αλλαγή του κανονισμού του) το εργαλείο de minimis μπορεί να ανακουφίζει κάπως την κατάσταση.
Η συνέχιση αυτής της πολιτικής και μετά τις εκλογές είναι καθοριστικός παράγοντας για την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης του αγρότη και πρέπει να αποτελέσει και ένα ακόμη κριτήριο της ψήφου του. Να μας δώσει την δυνατότητα να συνεχίσουμε την προσπάθεια αλλαγών προς όφελος του και να μην επιτρέψει την επιστροφή στο πελατειακό κράτος των αδικιών και των διακρίσεων που τον ταλάνισε τόσες δεκαετίες πριν από μας».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου