Friday, 29 March, 2024

Συνάντηση Σταμενίτη με τον Υπ. Μετανάστευσης για το θέμα των εργατών γης

Με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη συναντήθηκε σήμερα 17 Φεβρουαρίου 2022 ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν το ζήτημα της μετάκλησης των εργατών γης από τρίτες χώρες.

Ειδικότερα ο Βουλευτής κ. Σταμενίτης έθεσε αρχικά το ζήτημα παράτασης της προθεσμίας της διαδικασίας μετάκλησης πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες, του νόμου  4783/2021 (Άρθρο 16). Όπως σημείωσε ο Βουλευτής η τελευταία παράταση που δόθηκε παράτεινε την προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα σε καλλιέργειες όπως το σπαράγγι, το κεράσι και το ροδάκινο, για τις οποίες οι ανάγκες σε εργατικά χέρια ξεκινούν μετά το Φεβρουάριο με πρώτη την καλλιέργεια σπαραγγιού. Συνεπώς πρότεινε την παράταση της διαδικασίας μετάκλησης, όπως αυτή προβλέπεται στο νόμο 4783/2021, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022.

Επιπροσθέτως, συζητήθηκε και το ζήτημα των μετακλήσεων, όπως προβλέπονται στο νόμο 4251/2014, με το Βουλευτή να προτείνει συγκεκριμένες τροποποιήσεις που θα απλοποιήσουν τη διαδικασία και επίσης θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα νόμιμο νομοθετικό πλαίσιο που θα ορίζει τη διαδικασία της μετάκλησης στα πρότυπα τόσο του νόμου 4251/2014 όσο και των διατάξεων του νόμου 4783/2021. Πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες που σε κάθε περίπτωση θα αφορούν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο και όχι τη φετινή. Συγκεκριμένα πρότεινε να υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης του εργάτη σε περισσότερους από έναν εργοδότη, ενώ όσον αφορά τη διαμονή του τα απαραίτητα δικαιολογητικά να περιοριστούν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από πλευράς εργοδότη.

Ο Υπουργός από την πλευρά του ανταποκρίθηκε θετικά στις προτάσεις του Βουλευτή κ. Σταμενίτη, τονίζοντας ότι άμεσα οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου θα τις εξετάσουν και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των παραγωγών για εργατικά χέρια. Στόχος, όπως σημείωσε ο Υπουργός, είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και οι διαδικασίες να γίνουν στην ώρα τους ώστε οι παραγωγοί να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες μετάκλησης στο χρόνο που εξυπηρετεί τις καλλιεργητικές τους ανάγκες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου