Thursday, 28 March, 2024

Τέλος Φλεβάρη στέλνει τώρα η ΕΒΖ την εξόφληση τεύτλων

Για το τέλος Φεβρουαρίου «κλώτσησε» ο πρόεδρος της ΕΒΖ πλέον την προθεσμία για την εξόφληση των περίπου 7 εκατ. ευρώ

που οφείλει η ζαχαροβιομηχανία σε τευτλοπαραγωγούς για την α’ ύλη που την προμήθευσαν στην καμπάνια ζάχαρης του 2016.

Αν και η προηγούμενη δέσμευσή του τοποθετούσε χρονικά την αποπληρωμή των παραγωγών μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, ο κ. Χρήστος Ρώσσιος με δηλώσεις του από τις Σέρρες, στο περιθώριο ενημερωτικής ημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρωτογενή τομέα, τροποποίησε το χρονοδιάγραμμα και σημείωσε ότι εντός του μήνα θα λάβουν, έναντι, ένα γενναίο ποσό κι ότι η πλήρης εξόφληση θα γίνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Μένει να φανεί πώς θα δεχθούν την εξέλιξη αυτή οι παραγωγοί, διότι είναι κρίσιμη περίοδος για τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με το εάν θα αποφασίσουν να σπείρουν ή όχι τεύτλα, όπως έχουν απειλήσει σε περίπτωση που δεν έχουν πληρωθεί έγκαιρα και εντός του χρόνου που είχε συμφωνηθεί.

Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η βιομηχανία για την καλλιεργητική σεζόν του 2017, ο πρόεδρος της ΕΒΖ επισήμανε ότι πρόκειται να γνωστοποιηθεί πριν από το τέλος Ιανουαρίου 2017. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει προηγουμένως να έχει «έρθει η απάντηση από την ΕΕ αναφορικά με το ύψος της συνδεδεμένης που θα υπάρξει για την παραγωγή τεύτλων».

Σημείωσε ακόμη ότι ελπίδα της κυβέρνησης είναι φέτος οι τευτλοπαραγωγοί να σπείρουν πάνω από 120.000 στρέμματα με τεύτλα και ειδικά για την περιοχή των Σερρών εξέφρασε την ελπίδα «να ξεπεράσουμε τα 45.000 στρέμματα, που έχουμε βάλει σαν πάτωμα, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και το εργοστάσιο της βιομηχανίας στην περιοχή». Υπογραμμίζεται ότι το 2016 σπάρθηκαν στην περιοχή των Σερρών, μόλις 6.000 στρέμματα με τεύτλα. Επιπλέον, ο κ. Ρώσσιος σημείωσε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις της διοίκησης της ΕΒΖ με την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών για την εφαρμογή συμβολαιακής γεωργίας στα τεύτλα και τόνισε ότι εντός του επόμενου δεκαημέρου θα γίνουν και επίσημα οι ανακοινώσεις.

Ο ίδιος τόνισε, παράλληλα, πως με την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα και άρα την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, θα επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ η Ελλάδα θα έχει ένα ανταγωνιστικό προϊόν και «δεν θα έχει ανάγκη από τις εισαγωγές, κατορθώνοντας έτσι να καλύπτει το 50% τουλάχιστον των ελληνικών αναγκών από τη δική μας ζάχαρη το 2017». Βέβαια, όπως σημείωσε «ελπίδα μας είναι πριν το 2020 οι ανάγκες των 330.000 τόνων που έχει ανάγκη η Ελλάδα να παράγονται στη χώρα μας». «Αν τα εργοστάσια της ΕΒΖ δεν λειτουργούν τουλάχιστον 85 ημέρες το χρόνο δεν θα είναι κερδοφόρα και άρα δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν», επισήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Παράταση μιας εβδομάδας στις προσφορές για τα ακίνητα, στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τη Σερβία

Σε σχέση με το διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση των θυγατρικών της Σερβίας ο κ. Ρώσσιος είπε ότι η προκήρυξή του αναμένεται εντός των αμέσως επόμενων ημερών, προσθέτοντας ότι ως ελάχιστο τίμημα έχει οριστεί το ποσό των 25 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο όμως ότι φέτος λειτούργησαν και τα δύο εργοστάσια και θα έχουν σημαντική κερδοφορία, εκτιμάται ότι το τίμημα θα είναι πολύ υψηλότερο από τα 25 εκατ. ευρώ. Παράταση μιας εβδομάδας μέχρι τις 23 Ιανουαρίου έδωσε η Πειραιώς Real Estate για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για έξι μη παραγωγικά ακίνητα της ΕΒΖ στην Ελλάδα, η προθεσμία για την οποία έληγε 16 του μήνα και μένει να φανεί αν υπάρξει ενδιαφέρον και με τι τίμημα για κάποια από αυτά.

Σε βάθος χρόνου τα αποτελέσματα των κινήσεων της κυβέρνησης

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της ημερίδας, ο κ. Ρώσσιος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο φάκελος που είχε κατατεθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο πλαίσιο της νέα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ήταν «αντιεθνικός» και υπογράμμισε ότι μπορεί τα αποτελέσματα των κινήσεων που πραγματοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον αγροτικό κλάδο να μην είναι ακόμα ορατά «αλλά θα φανούν σε βάθος χρόνου και θα αναγνωριστούν από το σύνολο του αγροτικού κόσμου». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την μεταποίηση των ελληνικών προϊόντων, γεγονός που κατά τον ίδιο οφείλεται στην απαξίωση των συνεταιριστικών οργανώσεων». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι για την επόμενη πενταετία η κυβέρνηση θα ενισχύει τις ομάδες παραγωγών με το ποσό των 100.000 ευρώ, ώστε οι παραγωγοί να μην διοχετεύουν στην αγορά τα προϊόντα τους μέσω εμπόρων και μεσαζόντων και χάνουν έτσι την υπεραξία των ποιοτικών αγαθών που παράγουν και προωθούν. «Μόνο στον Έβρο έχει συσταθεί ομάδα τευτλοπαραγωγών και ελπίζω να ακολουθήσετε το παράδειγμά τους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

agronews

Τέλος Φλεβάρη στέλνει τώρα η ΕΒΖ την εξόφληση τεύτλων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου