Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τα προβλήματα στο φυτικό κεφάλαιο βασικό αντικείμενο στη συνάντηση Σταμενίτη-Λυκουρέντζου

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης (15.06.2022) ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμένιτης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην αγροτική παραγωγή του Νομού Πέλλας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το περασμένο διάστημα  και την επέλαση του φαινομένου GENESIS, με τις έντονες βροχοπτώσεις να έχουν δημιουργήσει τεράστιες ζημίες στην παραγωγή κερασιού αλλά και στα ροδάκινα, νεκταρίνια και τα βερίκοκα. Όπως σημείωσε και στην επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ το περασμένο Σάββατο, ο κ. Σταμενίτης επανέλαβε ότι το εύρος της ζημιάς είναι τεράστιο και σε πολλές περιπτώσεις η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ολική καταστροφή (σκίσιμο του καρπού, αλλοίωση του φλοιού κτλ). Ειδικότερα οι καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών

Παράλληλα ο Βουλευτής έθιξε και το ζήτημα της αργής ωρίμανσης του καρπού που εμφανίζεται κυρίως στις μέσο-πρώιμες ποικιλίες ροδακίνων και νεκταρινιών, ως αποτέλεσμα των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που εκδηλώθηκαν τον Μάρτιο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι ήδη οι μηχανισμοί του Οργανισμού έχουν ενεργοποιηθεί προκειμένου να εκτιμηθεί το εύρος ενώ μόλις χθες η Διοίκηση του ΕΛΓΑ προχώρησε στην πρόσληψη 130 γεωπόνων με στόχο την πληρέστερη και ταχύτερη κάλυψη των αναγκών του εκτιμητικού έργου. Όσον αφορά τα κεράσια η ζημιά που προκλήθηκε καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Για τις καλλιέργειες ροδακίνων, νεκταρινιών και βερίκοκων έχει δοθεί εντολή να καταγραφεί το εύρος της ζημιάς και το κόστος, ώστε σε συνέχεια το πόρισμα να κατατεθεί στην επιτροπή Κρατικών Ενισχύσεων για να διερευνηθεί ο τρόπος ενίσχυσης των παραγωγών.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε: «Συναντήθηκα σήμερα με τον κ. Λυκουρέντζο προκειμένου να συζητήσω μαζί του δια ζώσης για τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι έντονες βροχοπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και για τα οποία τον έχω ενημερώσει τηλεφωνικώς από το περασμένο Σάββατο. Ζήτησα την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών και πρέπει να αναγνωρίσουμε ήδη η διαδικασία έχει ξεκινήσει αλλά και ενισχύεται με την ανακοίνωση των προσλήψεων σε ανθρώπινο προσωπικό. Υπάρχει άλλωστε και η δήλωση του ίδιου του Προέδρου του ΕΛΓΑ ότι οι υπηρεσίες θα κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε οι υπηρεσίες και η Διοίκηση να ανταποκριθούν με επιτυχία στο δύσκολο έργο και να φανούν συνεπείς απέναντι στους παραγωγούς που ασφαλίζουν τις καλλιέργειες τους στον ΕΛΓΑ.

Στόχος μας είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και η έμπρακτη στήριξη των παραγωγών και αυτό το πετυχαίνουμε με γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις. Το έχουμε αποδείξει και στην περίπτωση του σφοδρού παγετού της Άνοιξης του 2021 ενώ θέλω να θυμίσω ότι το Δεκέμβριο του 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χορήγησε τις αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας στους ροδακινοπαραγωγούς, εξαιτίας της τότε πτώσης των τιμών και πωλήσεων κάτω του κόστους παραγωγής, στηρίζοντας έτσι το εισόδημα των παραγωγών αλλά και την ίδια την καλλιέργεια».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου