Tuesday, 19 March, 2024

«Τελεσίγραφο» αγροτών: Μπλόκο στο Μαξίμου στις 5 Απριλίου

«Τελεσίγραφο» φαίνεται να στέλνουν οι αγρότες στην κυβέρνηση, καθώς προειδοποιούν ότι εάν δεν ικανοποιηθούν

οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για «αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος», θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου στις 5 Απριλίου.

Ειδικότερα, οι αμπελοκαλλιεργητές και δενδροκαλλιεργητές Μακεδονία, Θεσσαλία και Φθιώτιδα, προειδοποιούν με «μπλόκο» εάν δεν προχωρήσει άμεσα στις πληρωμές των ενισχύσεων που, όπως υποστηρίζουν, έχει κατά καιρούς υποσχεθεί. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά την πανελλαδική σύσκεψη που διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) στην Αγιά Λάρισας, την Τρίτη (28/3), με συμμετοχή δενδροκαλλιεργητών και αμπελοκαλλιεργητών από Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Ημαθία, Φλώρινα, Κοζάνη και Φθιώτιδα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, οι αγρότες αναμένουν «άμεσα εξαγγελίες και δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και το υπουργείο, για να αποζημιωθούν όλα τα αγροτικά προϊόντα, στα οποία έχει υπάρξει απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών, συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιών στην παραγωγή καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής των χρημάτων για τα προϊόντα που ήδη έχουν ανακοινωθεί».

Στη βάση αυτών, επισημαίνουν πως εάν τα αιτήματα αυτά δεν υλοποιηθούν τότε η ομόφωνη απόφασή τους, είναι να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Απριλίου και συνάντηση με τον πρωθυπουργό ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Τα αιτήματα των αγροτών

Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη και πρέπει να καλύπτουν όλους τους Νομούς της χώρας.

Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής και η Κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει στήριξη. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α).

Να δοθούν από το Ουκρανόμετρο τα 72 €/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023 καθώς τα ψίχουλα των 76 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι κοροϊδία.

Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου