Thursday, 28 March, 2024

Τζανέτος Καραμίχας: Κάθε χρόνο και χειρότερος ο απολογισμός για τον αγροτικό τομέα

Με ιδιαίτερη αυστηρότητα μίλησε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, σχετικά με τον αρνητικό απολογισμό της κατάστασης στον αγροτικό τομέα από το βήμα του συνεδρίου για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας

που διοργανώθηκε από τη Gaia Επιχειρείν, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό “Δήμητρα” και τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, στο Ζάππειο.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραμίχας, χθες πρώτη μέρα του Συνεδρίου κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του, ο απολογισμός δεν είναι αρνητικός μόνο μεταξύ του περσινού αντίστοιχου συνεδρίου και του φετινού, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς κατά την διάρκεια της 35ετούς προσωπικής επαγγελματικής ενασχόλησης με τον αγροτικό χρόνο.
Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά πως προτείνει για το συνέδριο του επόμενου χρόνου να φύγει η λέξη ανάπτυξη από τον τίτλο και να έχει ως θέμα «Τι φταίει και πηγαίνουμε κάθε χρόνο χειρότερα από τον προηγούμενο»;
Στη συνέχεια, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θέλει να ερμηνεύονται ως πολιτικές οι τοποθετήσεις του, επισήμανε πως η «μαγική λέξη» αυτή την περίοδο είναι η ανάπτυξη, διότι αν αφήσουμε την «πίττα» να μικραίνει κάθε χρόνο, στο τέλος θα ρίχνουμε το φταίξιμο ο ένας στον άλλον.
Συμπληρώνοντας ανέφερε δεν υπάρχουν πολλές συνταγές για να αλλάξει η κατάσταση και εξήγησε πως πρέπει να δοθούν κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία για επενδύσεις και να αλλάξει το ισοζύγιο των δαπανών στον κρατικό τομέα με την φορολογία.
Ειδικά για το θέμα της φορολόγησης, επεσήμανε πως προβλέπονται ιδιαιτέρως ετεροβαρή μέτρα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το 70 με 80% των μέτρων είναι φόροι και το 20% με 30% είναι η περικοπή των δημοσίων δαπανών. Μάλιστα, μιλώντας με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη, ανέφερε πως κατά την διάρκεια απολογισμού της οικογενειακής του επιχείρησης που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, διαπίστωσε με τα παιδιά του πως οι συνολική φόροι μιας επιχείρησης αντιστοιχούν στο 60%.
Με αυτά τα δεδομένα αναρωτήθηκε «ποιος ξένος ή ντόπιος επενδυτής θα θελήσει να επενδύσει στην χώρα μας;» και συμπλήρωσε πως πολλοί επιχειρηματίες σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους στην Βουλγαρία ή στην Κύπρο, και γενικώς να ψάξουν να βρουν ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς σε άλλη χώρα. Στο σημείο αυτό τόνισε πως θα πρέπει να αλλάξει δραστικά η σχέση φόρων – δημοσίων δαπανών, ώστε να πειστούν οι επιχειρήσεις – συμπεριλαμβανομένων των Συνεταιρισμών – να επενδύσουν.
Αναγκαία η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας
Η ανάγκη κατάρτισης ενός στρατηγικού σχεδίου επανεκκίνησης της αγροτικής οικονομίας επισημάνθηκε λίγο έως πολύ από όλους τους ευρωπαίους και έλληνες θεσμικούς εκπροσώπους του αγροτικού χώρου που μίλησαν στην έναρξη του δευτέρου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας. Εν συντομία τα κύρια σημεία των χαιρετισμών έχουν ως εξής:
Στο μήνυμα του προς τους συνέδρους ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν τόνισε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στον δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης για την Ελλάδα, μέσω της αξιοποίησης των 19 δισ. ευρώ που διατίθενται συνολικά για τη χώρα στο πλαίσιο της ΚΑΠ, αλλά και με έμφαση στην ποιότητα, την καινοτομία και τον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών γεωργικών προϊόντων.
Τη βαρύτητα που αποκτά η ενίσχυση της θέσης των αγροτών και των οργανώσεών τους στην εφοδιαστική αλυσίδα, επισήμανε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μαϊρίντ Μακ Γκίνες, ενημερώνοντας τους συνέδρους σχετικά με τις πρωτοβουλίες της να καλέσει την Κομισιόν να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την εξάλειψη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα τόνισε ότι η προστασία της ποιότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων εξασφαλίζεται αποτελεσματικότερα στο πλαίσιο μίας ισχυρής κοινότητας Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών.
Ο Πάολο Ντε Κάστρο, Συντονιστής της Ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισήμανε ότι απαιτείται και μία οργανωτική ικανότητα που θα καθιστά τις γεωργικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς ικανούς να προωθήσουν τα προϊόντα τους στις αγορές όπου υπάρχει ζήτηση και που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν μία τιμή που θα φέρει εισόδημα στους παραγωγούς.
«Η χώρα έχει εγκατασταθεί πολυτελώς στην κρίση γιατί υπάρχει πρόβλημα με την κατάρρευση του παραγωγικού της προτύπου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, τονίζοντας ότι απαιτείται «να διδαχθούμε απ’ ότι έγινε και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες του τόπου». Αφού ανέφερε ότι αποτελεί στοίχημα η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής, σημείωσε ότι απαιτούνται συνέργειες προς ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάταξης του πρωτογενούς τομέα.
«Ο πρωτογενής τομέας και εν γένει ο αγροδιατροφικός τομέας διαθέτει ανεκτίμητο αναπτυξιακό δυναμικό και τεράστιες προοπτικές που μπορούν να τον καταστήσουν ισχυρό πυλώνα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, που μαζί με άλλα, μπορεί και πρέπει να συμβάλει δυναμικά στην κατεύθυνση της εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση», δήλωσε από την πλευρά του ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης, σύμβουλος διοίκησης Εμπορικής και Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Gaia Επιχειρείν. Αφού αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της τράπεζας στον αγροτικό τομέα, ανακοίνωσε ότι η τράπεζα επενδύοντας στην «ευφυή γεωργία» θα αναλάβει το κόστος υλοποίησης ενός πρωτοποριακού έργου που αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 10.000 τηλεμετρικών σταθμών γεωργικών προειδοποιήσεων.
Στα κύρια προβλήματα της ελληνικής γεωργίας και στην τροχιά απόκλισης των βασικών μεγεθών της από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Gaia Γιάννης Κουφουδάκης. Σημείωσε, δε, ότι με την ολοκλήρωση του συνεδρίου καταληκτικός στόχος είναι να έχει δρομολογηθεί μια νέα ανοιχτή πορεία με συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση των προτάσεων που θα προωθηθούν σε εθνικό επίπεδο για την ανάπτυξη της αγροτικού τομέα της χώρας.

Τζανέτος Καραμίχας: Κάθε χρόνο και χειρότερος ο απολογισμός για τον αγροτικό τομέα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου