Thursday, 25 April, 2024

Την άνοιξη προσκλήσεις για Νέους, το Σεπτέµβριο για Σχέδια Βελτίωσης

Την άνοιξη του 2016 αναµένεται να προκηρυχτούν οι πρώτες προσκλήσεις Νέων Αγροτών στα πλαίσια των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια από Σεπτέµβριο

θα ακολουθήσουν οι προσκλήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης (για τρακτέρ και ΑΠΕ) από τις Περιφέρειες, σύµφωνα µε πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.
Οι προσκλήσεις των δύο αυτών Μέτρων, προγραµµατίζεται να είναι «ενοποιηµένες», δηλαδή να έχουν µικρή απόσταση µεταξύ τους, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα των Νέων Αγροτών που θα αναλάβουν δεσµεύσεις µε την προκήρυξη του 2016, να εντάξουν παράλληλα και τα Σχέδια Βελτίωσης στο φάκελό τους, για µελλοντικές δαπάνες. Σηµειώνεται ότι κατ’ εξαίρεση ποσοστά ενίσχυσης για τους εν λόγω δικαιούχους προσαυξάνονται άπαξ κατά 20 ποσοστιαίες µονάδες υπό τον όρο ότι η ανώτατη συνδυασµένη στήριξη δεν υπερβαίνει το 75%.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον οδηγό των Προγραμμάτων σχεδιάζεται να ενισχυθούν από τα Σχέδια Βελτίωσης 6.300 εκμεταλλεύσεις και προγραμματίζεται να λάβουν ενισχύσεις 23.900 νέοι αγρότες.
∆εν θα κινηθεί η αγορά
Βέβαια, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των συντελεστών της αγοράς και ιδιαίτερα των εισαγωγέων αγροτικών µηχανηµάτων, ακόµα και αν τρέξει κάποια πρόσκληση προς τα τέλη του επόµενου έτους, αυτό δεν θα επηρεάσει σηµαντικά τις εξελίξεις στην αγορά των τρακτέρ, που παραδοσιακά κινείται, όταν τα Σχέδια Βελτίωσης πληρώνουν.Κάθε άλλο, η προσµονή µίας πρόσκλησης συνήθως «παγώνει» τον κλάδο, καθώς οι αγορές των µηχανηµάτων ενισχύονται, µόνο αν πραγµατοποιηθούν µετά την υποβολή της αίτησης στήριξης. Σηµειώνεται, ότι για τη µερίδα δικαιούχων των «παλαιών» Σχεδίων που θα υπάρξει συνέχιση των πληρωµών µέσα στο επόµενο έτος, θα ενισχυθούν µε τα ποσοστά που προβλέπει το νέο Πρόγραµµα. ∆ηλαδή 75% για µικρά νησιά, 50% για «Λιγότερο Ανεπτυγµένες Περιφέρειες» (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, ∆υτική Ελλάδα), 40% «Λοιπές Περιοχές».
Εγκρίθηκαν τα Προγράµµατα
Παράλληλα, σύµφωνα µε ανακοίνωση της Κοµισιόν, ο φάκελος των Προγραµµάτων πήρε τελικώς την έγκριση από την Ευρώπη. Λεπτοµέρειες για το νέο ΠΑΑ θα ανακοινωθούν την επόµενη εβδοµάδα σε κοινή παρουσίαση του προγράµµατος µαζί µε τον αρµόδιο γενικό γραµµατέα του υπουργείου, Χαράλαµπο Κασίµη. Aπό τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει και η ενηµέρωση των αγροτών ανά την επαρχία σχετικά µε τις δράσεις του, σύµφωνα µε τον Αποστόλου. Στο νέο Πρόγραµµα, προβλέπονται συνολικά 16 επενδυτικά Μέτρα, που περιλαµβάνουν µεταξύ άλλων νέες δράσεις, όπως είναι η σύσταση οµάδων παραγωγών και τα σχήµατα, αγροτών-επιστηµόνων.

Την άνοιξη προσκλήσεις για Νέους, το Σεπτέµβριο για Σχέδια Βελτίωσης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου