Saturday, 20 April, 2024

Το μπάχαλο με τις τροπολογίες στη Βουλή άφησε αγρότες χωρίς χρήματα τις ημέρες των Χριστουγέννων

Σήμερα, Παρασκευή ή ενδεχομένως το Σάββατο θα γίνει η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο οποίο περιλαμβάνεται

και η τροπολογία για το «ακατάσχετο» των 7.500 ευρώ ετησίως στις αγροτικές ενισχύσεις. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός αγροτών θα περάσει Χριστούγεννα χωρίς τα χρήματα. Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, για όσους δικαιούχους αγρότες υφίστανται στα χέρια των τραπεζών (ως τρίτες) ενεργά κατασχετήρια επί των λογαριασμών πίστωσης, η απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες, θα ολοκληρωθεί μετά την ψήφιση της προαναφερόμενης τροπολογίας και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ. Τραγική ήταν η εικόνα χιλιάδων αγροτών που μέσα στο κρύο συγκεντρώθηκαν στα ΑΤΜ των τραπεζών περιμένοντας να δουν τα χρήματα. Σε καμιά χώρα της ΕΕ δεν υπάρχουν τέτοιες εικόνες ντροπής που δείχνουν για ακόμη μια φορά ότι το κράτος δεν σέβεται τους Έλληνες φορολογούμενους.
Την Πέμπτη (20/12) το βράδυ στη Βουλή υπήρξε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση για τη βροχή των τροπολογιών. Αποχώρησαν ΚΚΕ και Ποτάμι (απείλησαν με αποχώρηση τα άλλα κόμματα) γιατί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προστέθηκαν 23 τροπολογίες, κάποιες από τις οποίες – όπως καταγγέλλουν – αποτελούν «πλυντήριο» για τη νομιμοποίηση δαπανών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Πηγές της ΝΔ τόνιζαν πως «στο τελευταίο νομοσχέδιο του έτους για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση διεκδίκησε το ρεκόρ Γκίνες καταθέτοντας 27 άσχετες τροπολογίες για να κλείσει προφανώς όλα τα γραμμάτια που άφησε ανοιχτά το 2018. Πολλές μάλιστα από αυτές έφταναν στη Βουλή μέχρι και δύο λεπτά προ της έναρξης της συζήτησης και αφορούσαν την έγκριση υπουργικών δαπανών που είχαν απορριφθεί τους προηγούμενους μήνες».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «δόλιας πρακτικής» και «πλυντηρίου» τονίζοντας πως δεν έχουν απολύτως καμία βάση.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Σήμερα, 20/12/2018, πραγματοποιήθηκε η πληρωμή των ποσών της β΄ δόσης της Βασικής Ενίσχυσης, της πράσινης ενίσχυσης και των ποσών που δικαιούνται οι νέοι γεωργοί, συνολικού ύψους 870,9 εκατ. ευρώ. Τα ποσά των δικαιούχων θα πιστωθούν από σήμερα το βράδυ στους λογαριασμούς τους.
Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης η τροπολογία για την θέσπιση του ακατάσχετου των ως άνω ενισχύσεων για τους αγρότες στο ύψος των 7.500 ευρώ ετησίως, για όσους δικαιούχους υφίστανται στα χέρια των τραπεζών (ως τρίτες) ενεργά κατασχετήρια επί των λογαριασμών πίστωσης των εν λόγω ενισχύσεων, η απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες, θα ολοκληρωθεί μετά την ψήφιση της προαναφερόμενης τροπολογίας και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου