Thursday, 28 March, 2024

Φόβοι για «μαύρο» Πάσχα των κτηνοτρόφων – Αγωνία για τις τιμές αρνιών και κατσικιών

Εν αναμονή της κίνησης των εξαγωγών αμνοεριφίων λόγω του Πάσχα των Καθολικών στις 4 Απριλίου 2021 βρίσκονται

οι αιγοπροβατοτρόφοι της χώρας μας, οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο λόγω και της επίδρασης της πανδημίας, έχουν δεχτεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα.
Αυτό το διάστημα, βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας, μαζικές σφαγές αμνοεριφίων που προορίζονται για εξαγωγή.
Αν και η ζήτηση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, είναι αυξημένη, οι τιμές δεν έχουν ανέλθει όσο θα έπρεπε και δεν περνούν το φράγμα των 4,50 ευρώ το κιλό.
Αντίστοιχα, τα αποθέματα και η διαθεσιμότητα είναι χαμηλή, γεγονός που οφείλεται στην αβεβαιότητα λόγω πανδημίας αλλά και της αλματώδους αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών, μιας και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν περιθώριο να κρατάνε αρνιά για το Πάσχα.
Οι κτηνοτρόφοι μουδιασμένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις ευελπιστώντας ότι φέτος θα πουλήσουν και δεν θα επαναληφθεί η περσινή «μαύρη» περίοδος του Πάσχα.
Πέρσι, οι αιγοπροβατοτρόφοι την περίοδο του Πάσχα πούλησαν φθηνά, πολύ κάτω του κόστους εκτροφής ή κράτησαν αρνιά και κατσίκια απούλητα στο στάβλο, αυξάνοντας και με αυτό τον τρόπο το κόστος διατροφής.
Οι τιμές παραγωγού κατρακύλησαν και τα περισσότερα αρνιά και κατσίκια πουλήθηκαν 3,80 ευρώ/το κιλό σφάγιο, έναντι 5,80 ευρώ, κατά μέσο όρο, που ήταν την προηγούμενη χρονιά.
Να σημειωθεί ότι, το άμεσο κόστος εκτροφής των αμνοεριφίων διαμορφώνεται στα 5,8-6,20 ευρώ το κιλό και η τιμή πώλησης των αμνοεριφίων τις προηγούμενες χρονιές κάλυπτε ουσιαστικά το κόστος εκτροφής, ενώ το Πάσχα του 2020 οι απώλειες των παραγωγών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ήταν 2 έως 2,4 ευρώ/το κιλό για 3,5 έως 4 εκατομμύρια αμνοερίφια.
«Γονατίζει» η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών
Η μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών τους τελευταίους μήνες, συμπληρώνει την αφόρητη οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων.
Το κόστος των ζωοτροφών, αποτελεί περισσότερο από το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Αυτό σημαίνει ότι μία αύξηση της τάξης του 20-30% στα σιτηρά, στις πρωτεϊνούχες, αλλά και στις χονδροειδείς ζωοτροφές, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο, τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όταν αυτή δεν συνοδεύεται από την ανάλογη αύξηση στην τιμή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων από τον παραγωγό.
Την ίδια στιγμή, η αύξηση στο αιγοπρόβειο γάλα το 2020, μετά από πενταετή κρίση χαμηλών τιμών, δεν μπορεί να καλύψει τη μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών.
in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου