Friday, 19 April, 2024

Χαμηλότερες οι τιμές φέτος στα κάστανα παρά την μειωμένη παραγωγή

Με μειωμένη παραγωγή κλείνει φέτος η χρονιά για το ελληνικό κάστανο, καθώς καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας χτυπήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα

Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η συγκομιδή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το 2013 η έκταση καλλιέργειας κυμαινόταν στα 90.400 στρέμματα, ενώ η ελληνική παραγωγή ανέρχεται περίπου στους 18.800 τόνους. Το ελληνικό κάστανο πάντως παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές στο εξωτερικό, με την Ιταλία να αποτελεί τα τελευταία χρόνια σταθερό εξαγωγικό μας προορισμό. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Συγκεκριμένα φέτος η τιμή για την πρώτη ποιότητα ξεκίνησε από 2 – 2,70 ευρώ το κιλό (3,30 ήταν πέρσι), ενώ κάποιες ποσότητες δόθηκαν ακόμη και στα 3 ευρώ. Χαμηλότερες τιμές έπιασαν τα δεύτερης ποιότητας αλλά και τα «σκισμένα».

Δρ. Στέφανος Διαμαντής, συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΛΓΟ – Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκη

«Η ξηρασία σε πολλές περιοχές ήταν πολύ έντονη και ειδικότερα στην Κρήτη, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στην ποσότητα αλλά και στο μέγεθος. Ακόμη δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για την φετινή παραγωγή αλλά σίγουρα είναι μικρότερη σε σχέση με το 2015 που έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ περίπου στους 20 χιλιάδες τόνους. Πάντως έχουμε φτάσει στα επίπεδα των δεκαετιών του 60 και 70, πριν αρχίσει το «έλκος της καστανιάς» να δημιουργεί προβλήματα στην καλλιέργεια. Οι καστανοπαραγωγοί υπερβαίνουν σήμερα τους 10.000, ενώ καστανιές θα βρει κάποιος σε 28 νομούς. Η ανεπάρκεια του προϊόντος, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, καθιστά εξασφαλισμένη την απορρόφηση της παραγωγής.

Φέτος οι τιμές παραγωγού εμφανίζουν μείωση σε σχέση με πέρσι. Στο Δήμο Αγιάς οι τιμές έπεσαν στα 2,70 ευρώ το κιλό, από τα 3,10 – 3,30 ευρώ που κυμάνθηκαν πέρσι. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όταν ο παραγωγός πουλά στα 3 ευρώ το κιλό τότε ο καταναλωτής θα το αγοράσει τουλάχιστον στα 6 ευρώ. Σε εποχή κρίσης αυτή η τιμή είναι πολύ υψηλή και αναγκάζει πολλούς να στραφούν στα κινέζικα με τιμή στα 2,5 ευρώ. Πέρσι οι εξαγωγές κάστανου άγγιξαν τους 8.000 τόνους. Η αγορά της Ιταλίας είναι η βασική αγορά που απορροφάει την ελληνική παραγωγή. Πάντως οι Ιταλοί έμποροι θεωρούν τις ελληνικές τιμές πολύ υψηλές και στρέφονται προς Πορτογαλία, Τουρκία και άλλες χώρες για να προμηθευτούν κάστανα. Θα πρέπει οι παραγωγοί να μην βλέπουν μόνο το κέρδος μιας χρονιάς από τις υψηλές τιμές αλλά να κρατήσουν τους πελάτες τους και για τα επόμενα χρόνια. Τιμές στα επίπεδα των 2,80 ευρώ το κιλό θεωρούνται πολύ υψηλές από τους Ιταλούς έμπορους».

agrotypos

Χαμηλότερες οι τιμές φέτος στα κάστανα παρά την μειωμένη παραγωγή

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου