Thursday, 28 March, 2024

ΧΙΟΣ: Κάηκαν πάνω από 30.000 μαστιχόδεντρα

Διαφορετική από την καταστροφική φωτιά του 2012 θα είναι η διαδικασία των αποζημιώσεων στους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου -για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου από εθνικούς πόρους και για τη χαμένη παραγωγή στους ασφαλισμένους του ΕΛΓΑ- όπως υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη Χίο.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις ο αριθμός των μαστιχόδεντρων που καταστράφηκαν ξεπερνά τις 30.000, με την Ένωση Μαστιοχοπαραγωγών Χίου να ζητά επιτακτικά την αποζημίωση για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου.

Ο υπουργός κατευθύνθηκε στο χωριό Βέσσα όπου και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής καθώς και με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού και τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Παπαδόπουλο.

Οι θεσμικοί φορείς του νησιού αλλά και οι κάτοικοι ζήτησαν τη λήψη σειράς μέτρων με δεδομένο ότι για πολλά από τα χωριά της νότιας Χίου, όπως η Βέσσα, η παραγωγή της μαστίχας είναι η μοναδική πηγή εσόδων. Οι κάτοικοι ξύπνησαν μέσα στα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας και έκαψε στο μεγαλύτερο μέρος τους τρία από τα πιο σημαντικά Mαστιχοχώρια της νότιας πλευράς του νησιού. Ελάτα, Βέσσα, Λιθί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, Γιώργος Τούμπος κάνει λόγο για καταστροφή που ξεπερνά το 90% στα συγκεκριμένα χωριά. Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Κουφάρια δέντρων, διάσπαρτες μικρές και μεγάλες εστίες πυρκαγιάς και καπνοί να βγαίνουν από όπου κι αν στρέψει κανείς το μάτι του, συνθέτουν την εικόνα της νοτιοδυτικής Χίου με τους κατοίκους της να ζητούν την ενίσχυση της πολιτείας.

ΧΙΟΣ: Κάηκαν πάνω από 30.000 μαστιχόδεντρα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου