Tuesday, 19 March, 2024

Αναβρασμός στην Εκκλησία για τον εορτασμό των Θεοφανίων – Έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συγκαλεί εκτάκτως τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο τη Δευτέρα και ώρα 11 το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης

έπειτα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ο εορτασμός των Φώτων θα τελεσθεί χωρίς την παρουσία πιστών στις Εκκλησίες.
Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στους κόλπους της Εκκλησίας μετά την κυβερνητική απόφαση για εορτασμό των Θεοφανίων χωρίς την παρουσία πιστών. Η Εκκλησία θεωρεί ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τις αρχικές της δεσμεύσεις, που προέβλεπαν ότι ο εορτασμός των Θεοφανίων θα γινόταν όπως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με καθορισμένα απο από κοινού συμφωνηθέντα, μέτρα προστασίας της υγείας.
Συγκαλείται η ΔΙΣ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συγκαλεί εκτάκτως τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο τη Δευτέρα και ώρα 11 το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης, έπειτα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ο εορτασμός των Φώτων θα τελεσθεί χωρίς την παρουσία πιστών στις Εκκλησίες. Και αυτό το παρά το γεγονός ότι στην συμφωνία πρωθυπουργού -Αρχιεπισκόπου που είχε συμπεριληφθεί στη σχετική ΚΥΑ, προβλεπόταν η παρουσία πιστών σε αριθμό ανάλογο του μεγέθους του ναού.
Η Εκκλησία θεωρεί ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε, αν και από την πλευρά της τήρησε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας στις λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στις οποίες δεν σημειώθηκε κανένας συνωστισμός.
Τι έγινε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
Υπενθυμίζεται ότι για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στους ναούς, προβλεπόταν το εξής για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό. Ανώτατο όριο 25 ατόμων για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών 50 άτομα, με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου