Thursday, 28 March, 2024

Αποκαλύφθηκε ο Αρχάγγελος Σεραφείμ μετά από αφαίρεση σκαλωσιάς στην Αγιά Σοφιά

Ύστερα από επτά ολόκληρα χρόνια, μια σκαλωσιά που χρησιμοποιούταν στην Αγιά Σοφιά για εργασίες αποκατάστασης απομακρύνθηκε

και αποκαλύφθηκε το περίφημο ψηφιδωτό του Αρχάγγελου Σεραφείμ.
Η εν λόγω σκαλωσιά είχε τοποθετηθεί το 2013 προκειμένου να συντηρηθούν οι εσωτερικοί τοίχοι της Αγίας Σοφίας και παρότι το έργο είχε διάρκεια 650 ημερών η σκαλωσιά παρέμενε μέχρι πρότινος.
«Αποσυναρμολογήσαμε εντελώς το ικρίωμα σήμερα», δήλωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι στις 22 Νοεμβρίου. Το ικρίωμα κατασκευάστηκε αρχικά το 1993 για την επισκευή του κύριου τρούλου της εκκλησίας και αποσυναρμολογήθηκε το 2010. Ωστόσο, ανακατασκευάστηκε το 2013 προκειμένου να βοηθήσει στις εργασίες αποκατάστασης.
Στην Αγία Σοφία, υπήρχαν συνολικά τέσσερις φτερωτές μορφές αγγέλων Σεραφείμ και Χερουβείμ.
Το 2009, οι ειδικοί αποκάλυψαν ένα από τα τέσσερα ψηφιδωτά αγγέλου που κρύβονταν μέσα στον ναό για 160 χρόνια πίσω από γύψο και μια μεταλλική μάσκα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ιταλοελβετοί αρχιτέκτονες αδελφοί Fossati ήταν οι τελευταίοι που είχαν δει τη συγκλονιστική μορφή του λεγόμενου «Εξαπτέρυγου Αγγέλου» της Αγία Σοφίας. Ήταν την εποχή που διενεργούσαν εργασίες αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας το 1847-1849, κατ’ εντολή του σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Αμπντουλμετζίτ.
Οι Fossati (Γκασπάρε και Τζιουζέπε) «κατέγραψαν» τα μωσαϊκά σε έγχρωμες υδατογραφίες και λιθογραφίες που περιλάμβαναν και τη μορφή του Αγγέλου αλλά… η ανακάλυψή τους μάλλον δεν συγκίνησε τον σουλτάνο, ο οποίος διέταξε να καλυφθεί ξανά με γύψο.
Οι εικαστικές αναφορές των αδελφών Fossati αποτελούσαν μέχρι σήμερα τη μοναδική πηγή απόδειξης του ανεπανάληπτου αυτού μωσαϊκού. (Ο άγγελος με τα έξι φτερά έχει διαστάσεις 1,5 Χ 1 μέτρο, και «αποκαλύφθηκε» προ δεκαετίας σχεδόν (το 2009) από τους σύγχρονους αναστηλωτές της Αγίας Σοφίας, προκαλώντας ενθουσιασμό στην παγκόσμια κοινότητα.

accos.press

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου