Thursday, 28 March, 2024

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Με ξεχωριστό κουτάλι η Θεία Κοινωνία

Οι οδηγίες περιέχονται σε εκτενές υπόμνημα με ημερομηνία 18 Μαΐου που εστάλη στους ιερείς των κοινοτήτων της Άμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας
Υπενθυμίζεται ότι από τις 21 Μαΐου ο κυβερνήτης Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο επέτρεψε τις θρησκευτικές τελετές σε χώρους λατρείας, παρουσία έως δέκα ατόμων.
Newsroom Κ, Αθήνα
Θεία Κοινωνία με διαφορετικό κουτάλι για κάθε πιστό. Αυτή είναι η οδηγία που έχει δοθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στους κληρικούς της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Νέα Υόρκη, Κονέκτικατ και Ουάσιγκτον).
Οι οδηγίες περιέχονται σε εκτενές υπόμνημα με ημερομηνία 18 Μαΐου που εστάλη στους ιερείς των κοινοτήτων της Άμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, με την επισήμανση ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημοσιευθεί, να κοινοποιηθεί ή να αντιγραφεί σε email ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Η συγκεκριμένη Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια είναι η μοναδική στις ΗΠΑ που έλαβε απόφαση για προσφορά της θείας κοινωνίας με ξεχωριστό μεταλλικό κουτάλι για κάθε πιστό και, όπως υπογραμμίζεται, πρόκειται για προσωρινό μέτρο. Οι υπόλοιποι Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επέλεξαν είτε να μην αναφέρουν τίποτα στις οδηγίες που έστειλαν στους ιερείς τους, είτε – όπως στην περίπτωση του Μητροπολίτη Ατλάντας Αλέξιου – να γράψουν ότι θα προσφέρεται με τον κανονικό τρόπο.
Αξίζει να σημειωθεί μεταξύ εκείνων που επικρότησαν την απόφαση του Αρχιεπισκόπου είναι και ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας, Γιώργος Παυλάκης, γιατρός ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων για τον καρκίνο και τις μολυσματικές ασθένειες στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.
«Ως επιστήμονας, χαίρομαι για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής να αναπτύξει ένα υπεύθυνο πρωτόκολλο για την προστασία των ανθρώπων που συμμετέχουν σε εκκλησιαστικές λειτουργίες και επιθυμούν να μεταλάβουν τη θεία κοινωνία. Οι οδηγίες της Αρχιεπισκοπής για τον εκκλησιασμό και για ατομική προσφορά θείας κοινωνίας, εάν εφαρμοστούν πιστά, βοηθούν στην προστασία του κοινού και είναι σύμφωνες με τις εντολές των πολιτειακών αρχών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 21 Μαΐου ο κυβερνήτης Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο επέτρεψε τις θρησκευτικές τελετές σε χώρους λατρείας, παρουσία έως δέκα ατόμων.
Καθημερινή

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου