Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Εγκύκλιος Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ για το Πάσχα

Εγκύκλιος Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ Πάσχα
Προς τον ευσεβή Κλήρο και τον ευλαβή λαό της καθ᾿ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως
Αδελφοί και Πατέρες, Χριστός Ανέστη!
Η Ανάσταση του Χριστού είναι όντως το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία του κόσμου. Ο δημιουργός του Σύμπαντος πήρε την ανθρώπινη φύση και έγινε δημιούργημα, για να την ανακαινίσει.
Η ανακαίνιση άρχισε με την κάθοδο του Κυρίου στον άδη, όπου εκήρυξε στα «εν φυλακή Πνεύματα» (Α΄ Πετρ. 3,19), κατά τον Απόστολο Πέτρο και όταν ενώθηκε η ψυχή με το άχραντο σώμα Του έγινε και η Ανάσταση. Η ελευθερία μας άρχισε το μέγα Σάββατο και ολοκληρώθηκε την Κυριακή του Πάσχα.
Εάν σκεφτούμε πως άδης ήταν η εξουθένωση του ανθρώπου, η έλλειψη της ζωής, η αιώνια αιχμαλωσία των πλασμάτων του Θεού, ενώ αντίθετα η Ανάσταση είναι η ζωοποίηση του ανθρώπου και η ελευθερία του, τότε καταλαβαίνουμε πόσο μας ευεργέτησε ο Θεός. Από καλοσύνη και χωρίς να έχει καμιά υποχρέωση, μας οδήγησε από την πάνδημη φυλακή του άδου στον Παράδεισο. Δεν ήθελε ο Θεός το κατεξοχήν πλάσμα της δημιουργίας Του, που έφερε μάλιστα την σφραγίδα της εικόνας Του, να καταντήσει αιχμάλωτος του πονηρού και στερημένος της ζωής.
Ο λόγος του Αναστάντος Ιησού Χριστού «θαρσείτε εγώ νενίκηκα τον κόσμον» (Ιω. 16,33) πρέπει να είναι η παρηγοριά η δική μας. Ο Χριστός πέρασε μέσα από την εξουθένωση, την αλλοτρίωση και την κένωση. Δοκίμασε ο αντίδικος της σωτηρίας μας να τον κάμψει, αλλά ο Χριστός τον νίκησε. Επάνω Του ξέσπασε η μανία των εχθρών Του, αλλά επιτυχώς την απέκρουσε. Αναστήθηκε και κατήργησε την δυναστεία του πονηρού. Αμφισβητήθηκε από τους συγγενείς Του, από τους μαθητές Του, από τους ομοεθνείς Του, και δεν κατέπεσε.
Νίκησε, και με την Ανάστασή Του χάρισε την αιώνια ζωή στον άνθρωπο. «Ιδού γαρ ήλθε διά του Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω», ψάλλουμε μέσα στην λατρεία της Εκκλησίας μας. Στην ζωή μας πολλοί περνάμε από τον πειρασμό της αποδοκιμασίας και της αμφισβητήσεως. Πολλοί δεν μας παραδέχονται. Αυτό παρατηρείται μέσα στην οικογένεια μεταξύ συζύγων, παιδιών και συγγενών. Αυτό το βλέπουμε και μεταξύ πνευματικών προσώπων, όπως είναι μεταξύ κληρικών και λαϊκών, η μεταξύ πνευματικών Πατέρων και τέκνων. Πολλές φορές η πικρία που νιώθουν οι αμφισβητούμενοι είναι μεγάλη.
Εάν προεκτείνουμε τον λόγο, την αμφισβήτηση την βλέπουμε και σε άλλα επίπεδα. Αμφισβητείται η Εκκλησία, η οποία είναι ο Χριστός ο παρατεινόμενος εις τους αιώνας· αμφισβητείται από ανθρώπους, κοινωνικά συστήματα και μεγάλα έθνη. «Δεν μας χρειάζεται ο Χριστός», διακηρύσσουν. «Είναι σκοταδισμός να πιστεύει κάποιος στον Θεό». Αρνούνται την ύπαρξη του Θεού στην ζωή τους. Ακόμη υπάρχουν και πολέμιοι του Αναστάντος Ιησού.
Απογοητεύεται ο πιστός σήμερα όταν βλέπει να χλευάζεται η πίστη του, να ψηφίζονται νομοσχέδια παντελώς αντίθετα με την Ευαγγελική νομοθεσία, να πολεμούνται οι χριστιανοί μεταξύ τους, να λατρεύεται ο Μαμωνάς, να απαγορεύεται η διδασκαλία του Ευαγγελίου στα σχολεία, και άλλα πολλά. Εμείς πιστεύουμε ότι στο τέλος θα επικρατήσει ο Αναστάς Ιησούς.
Ως Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας εύχομαι σε όλους να χαρίζει ο Αναστάς Κύριος σταθηράν πίστη, ακλόνητη υγεία, υπομονή στις θλίψεις και την ελπίδα μας προς Αυτόν.
Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη! Αδελφοί, Χαίρετε και Υγιαίνετε.
Πάσχα 2023
Ο Μητροπολίτης † Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ
Ταπεινός ευχέτης σας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου