Thursday, 28 March, 2024

Εγκύκλιος Πάσχα από τον Μητροπολίτη Ιωήλ

Ποιμαντορική εγκύκλιος Πάσχα, προς τον ευσεβή Κλήρο και τον ευλαβή λαό της καθ᾿ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αδελφοί και Πατέρες, Χριστός Ανέστη!

Ημέρα τής Αναστάσεως τού Χριστού σήμερα. Είναι πανήγυρις πανηγύρεων. Πιο μεγάλη απ᾿ όλες τις γιορτές όλων των Αγίων και αυτών ακόμη των Δεσποτικών. Τα κηρία που ανάβουμε την νύκτα της Αναστάσεως είναι «αντίτυπος του μεγάλου Φωτός», γράφει ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, δηλαδή τού Χριστού.

Πανηγυρικά οι Πατέρες και οι θεολόγοι της Εκκλησίας μας μιλούν για την έγερση του Χριστού από τον τάφο. Ας πούμε μερικά δείγματα. Ο άγιος Επιφάνιος Κύπρου σημειώνει «Ανέστη Χριστός και τον Αδάμ εις το αρχαίον αξίωμα κατέστησεν», δηλαδή αναστήθηκε ο Χριστός και ο Αδάμ αποκαταστάθηκε εις το αρχαίο αξίωμά του, που είναι το χάρισμα της υιοθεσίας, έγινε και πάλιν υιός του Θεού.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης γράφει· με την Ανάσταση του Θεανθρώπου «…γέγονεν άλλη γέννησις, βίος έτερος, άλλο είδος ζωής, αυτής τής φύσεως ημών μεταστοιχείωσις». Πράγματι με την Ανάσταση του Χριστού αναγεννήθηκε ο άνθρωπος, ζει ένα άλλο είδος ζωής, έγινε μεταστοιχείωση της φύσεώς μας.

Ένας άλλος βυζαντινός συγγραφέας τονίζει· με την Σταύρωση και την Ανάσταση τού Χριστού ο διάβολος έχασε την εξουσία του, «εκβέβληται γαρ σταυρωθέντος Χριστού και τω οικείω αίματι τον κόσμον εξαγοράσαντος». Μας εξηγόρασε με το αίμα Του.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος με αφορμή το γεγονός τής αναστάσεως προτρέπει τους πιστούς με την πασίγνωστη προτροπή του που συνεχώς επαναλαμβάνουμε στην εορτή του Πάσχα· «Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει, και αλλήλους περιπτυξώμεθα· είπωμεν, αδελφοί, και τοις μισούσιν ημάς, μη ότι τοις δι᾿ αγάπην τι πεποιηκόσιν, ή πεπονθόσι· συγχωρήσωμεν πάντα τη αναστάσει· δώμεν συγγνώμην αλλήλοις». Δηλαδή, «Σήμερα είναι η ημέρα τής Αναστάσεως και γι αυτό ας λαμπρύνουμε τούς εαυτούς μας με αφορμή την πανήγυρη και ας αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλο· ας το πούμε, αδελφοί, και σ᾿ αυτούς που μας μισούν, όχι μόνο σ᾿ αυτούς που μας έχουν κάνει κάποιο καλό από αγάπη ή έχουν πάθει κάτι καλό από εμάς· ας συγχωρήσουμε όλους εξ αιτίας του γεγονότος της αναστάσεως· ας δώσουμε την συγγνώμη ο ένας στον άλλο». Η Ανάσταση τού Χριστού αποτελεί την όντως πηγή της παγκοσμίου χαράς και αγαλλιάσεως, της συγχωρήσεως και της συμφιλιώσεως όλων των ανθρώπων.

Όταν αναλογιζόμεθα όλα αυτά, αθυμία μας καταλαμβάνει βλέποντας το κατάντημα του σημερινού κόσμου. Ο Χριστός έφερε την ειρήνη και οι άνθρωποι αγαπούν την ταραχή και τον πόλεμο. Εστίες πολέμου σ᾿ όλο τον κόσμο. Στην διαμάχη Ουκρανών και Ρώσσων γίνονται φρικαλεότητες, φόνοι ανδρών και μικρών παιδιών, καταστροφές περιουσιών, κτιρίων και Εκκλησιών. Μαζί με όλες αυτές τις συμφορές και πρόσφυγες τεσσάρων εκατομμυρίων. Και το χειρότερο, δεν διαβλέπεται σύντομα λήξις του πολέμου. Ας ευχηθούμε ο Θεός να δώσει τέλος στο μαρτύριο αυτό. Ο αναστάς Κύριος και Θεός να χαρίσει την ειρήνη σε μας και σε όλους τους λαούς της γης. Ως Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας εύχομαι σε όλους, κλήρο και λαό, άρχοντες και αρχομένους, πτωχούς και πλουσίους, μορφωμένους και ταπεινούς, νέους και ηλικιωμένους η Ανάσταση του Χριστού να νοηματοδοτεί την ζωή μας και να μας χαρίζει αγάπη και φιλάνθρωπα αισθήματα για όλους.

Χριστός Ανέστη. Αληθώς Ανέστη. Χαίρετε και υγιαίνετε.

Πάσχα 2022. Ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, Ταπεινός ευχέτης σας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου