Thursday, 28 March, 2024

Εξεδήμησε προς Κύριον, ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Βαμβίνης

Εξεδήμησε προς Κύριον το βράδυ της Κυριακής 12 Ιανουαρίου 2020 σε ηλικία 94 ετών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Βαμβίνης

επί σειρά ετών Προϊστάμενος του Ιερού ενοριακού Ναού Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, Αρχιερατικός Επίτροπος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.
Το σκήνωμά του θα βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας (13/1) στον ιερό ναό αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, όπου στις 7.30 π.μ. θα τελεσθεί Όρθρος και Θ. Λειτουργία. Την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 4.00 μ.μ.
Ο μακαριστός π. Αθανάσιος υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα μεταξύ των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και ιδιαίτερα της πόλεως των Γιαννιτσών. Γεννήθηκε στις 17.4.1926 και ήταν τέκνο του αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου Στυλιανού Βαμβίνη. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1952 και πρεσβύτερος τον 1953 στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών από τον αοίδημο Μητροπολίτη Εδέσσης κυρό Διονύσιο και τοποθετήθηκε εφημέριος στον υπό κατασκευήν ιερό ναό αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών. Από το 1965 διορίσθηκε Προϊστάμενος της ενορίας και υπηρέτησε από την θέση αυτή μέχρι το 1997. Παράλληλα προσέφερε τις υπηρεσίες του και ως Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών (1963-1999). Επίσης, επί δύο έτη υπηρέτησε και ως Γενικός Αρχιερατικός της Ιεράς Μητροπόλεως στην έδρα της Ιερά Μητροπόλεως (Έδεσσα). Συνταξιοδοτήθηκε το 1997, ενώ λειτουργούσε ανελλιπώς μέχρι το έτος 2017. Κατά την διάρκεια της ιερατικής διακονίας του σπούδασε στην Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Διακρίθηκε για την αγάπη του προς την Εκκλησία και την ενορία του. Διακόνησε με ζήλο ως ακάματος λειτουργός και πνευματικός πατέρας. Κήρυττε ανελλιπώς τον θείο λόγο, διακρίθηκε στον αντιαιρετικό αγώνα και αρθρογραφούσε τακτικά στον τοπικό τύπο. Ως Προϊστάμενος έκανε καίριες κτιριακές παρεμβάσεις στον ιερό ναό και πρωτοστάτησε στην ανέγερση ενοριακού Πνευματικού Κέντρου, όπου ίδρυσε Οικοτροφείο-Ορφανοτροφείο (1967-1984). Ο π. Αθανάσιος ήταν έγγαμος και πατέρας τριών τέκνων, εκ των οποίων το ένα διακονεί την Εκκλησία ως έγγαμος κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου και το άλλο διετέλεσε επί δεκαετία Δήμαρχος Γιαννιτσών.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ σε ένδειξη αναγνώρισης της ανεκτίμητης θυσιαστικής προσφοράς του, αλλά και του ακμαίου ζήλου του, του απένειμε τιμητικά το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου στις 28.7.2013.
Ένας «στύλος» αληθινός της τοπικής Εκκλησίας αναχώρησε προς το ουράνιο θυσιαστήριο εις χώρα ζώντων. Ας έχουμε την ευχή του.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου