Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Εορτή της Οσίας Ολυμπίας και Ευφροσύνης, στον ΙΝ Κωνσταντίνου και Ελένης Γιαννιτσών

Ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γιαννιτσών, την Τρίτη 11 Μαΐου 2021 τιμά την εορτή της Αγίας Ολυμπίας, της Οσιομάρτυρος

Στις 07:00-9:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Η Οσία Ολυμπία και η οσία Ευφροσύνη έζησαν τον 13ο αιώνα και παρέδωσαν την ψυχή τους με μαρτυρικό θάνατο στις 11 Μαΐου του 1235 μ.Χ.
Η Οσία Ολυμπία γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς που καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη, ο πατέρας της ήταν Ιερέας και η μητέρα της κόρη Ιερέως, όμως άγνωστο για ποιο λόγο, έφυγαν και κατοίκησαν τελικά στην Πελοπόννησο.
Σε ηλικία δέκα ετών η Ολυμπία έχασε τους γονείς της και οι συγγενείς της την έστειλαν στο μοναστήρι των Καρυών της Θερμής, τη σημερινή Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ, όπου η τότε ηγουμένη Δωροθέα ήτανε θεία της Ολυμπίας.
Σε ηλικία 19 ετών η Ολυμπία έγινε μοναχή και σε ηλικία 25 ετών, όταν πέθανε η θεία της, έγινε ηγουμένη, το 1220.
Στις 11 Μαΐου του 1235, πειρατές ήρθαν στη Μυτιλήνη, πήγαν στο μοναστήρι, διασκόρπισαν τις τριάντα μοναχές και όσες δεν πρόλαβαν να φύγουν, τις κακοποίησαν μεταξύ αυτών την Ολυμπία και μια γερόντισσα, την Ευφροσύνη που τις βασάνισαν φριχτά.
Την ογδοντάχρονη Ευφροσύνη, αφού την κρέμασαν σε δένδρο, την έκαψαν ενώ την Ολυμπία την έκαψαν σε όλο το σώμα με λαμπάδες και έπειτα πέρασαν μία πυρωμένη σιδηρόβεργα στα αυτιά της και τέλος κάρφωσαν το βασανισμένο σώμα της με 20 καρφιά σε μια σανίδα και έτσι με τη σανίδα την ενταφίασαν την επόμενη ημέρα οι Χριστιανοί, μετά την αναχώρηση των πειρατών, αφού δεν μπορούσαν να ξεκαρφώσουν το κορμί της, τέτοια ήτανε η μανία των πειρατών.
Ο βίος και το φριχτό μαρτύριο των δύο αυτών αγίων γυναικών έγιναν γνωστά το 1959, όταν βρέθηκαν τα σεπτά λείψανα τους και έγινε γνωστή με θείες αποκαλύψεις η ιστορία τους, όπως και οι τάφοι με τα σεπτά λείψανα τους ενώ στον τάφο της Αγίας Ολυμπίας βρέθηκαν και τα είκοσι καρφιά με τα όποια την είχαν καρφώσει καθώς και η σανίδα.
Η μνήμη τους τιμάται από την εκκλησία μας στις 11 Μαΐου.
Ιερά λείψανα της Αγίας Οσιομάρτυρος Ολυμπίας Φυλάσσονται στην Μονή Αγίου Ραφαήλ στη Θέρμη Λέσβου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου