Saturday, 20 April, 2024

Επίσημη επίσκεψη Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ.Ιωήλ στην Ορθόδοξη Εσθονική Εκκλησία

Επίσημη επίσκεψη Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ.Ιωήλ στην Ορθόδοξη Εσθονική Εκκλησία 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ πραγματοποίησε από 28/7 έως 3/8/2015 επίσημη επίσκεψη στην Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας, κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιεπισκόπου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την επίσκεψή του αυτή επισκέφθηκε, εκτός από την Ταλλίνη (Ταλίν), την πρωτεύουσα της Εσθονίας, τις πόλεις Parnu και Tartu, έδρες αντιστοίχως των δύο Θεοφιλεστάτων Επισκόπων κ.κ. Αλεξάνδρου και Ηλία, με τους οποίους είχε θερμοτάτη αδελφική συνάντηση.

Στο Parnu επισκέφθηκε τον καθεδρικό Ναό της πόλεως της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και φιλοξενήθηκε από τον Άρχοντα Οφικιάλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Viljo Vetik. Επισκέφθηκε ακόμη τον Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος του Pootsi- Kopu, όπου μεγάλωσε ο νεομάρτυς Άγιος Πλάτων, και προσκύνησε τους τάφους των αγίων νεομαρτύρων Ιωάννου του Valga και Ιωάννου του Kraavi.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης συλλειτούργησε: 

–Με τον Αρχιεπίσκοπο Ταλλίνης κ. Στέφανο και τον θεοφιλέστατο Επίσκοπο Parnu κ. Αλέξανδρο, στις 31/7, στην πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής του Saatse.

Πανήγυρις-Αγ.-Παρασκευής-2

–Με τον Αρχιεπίσκοπο Ταλλίνης το Σάββατο 1/8, στον Ναό της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Obinitsa. Κατόπιν παρευρέθηκε στην ετήσια συνάντηση όλων των φινο-ουγγρικών λαών, όπου συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας. Την ίδια ημέρα παρέστη και στην τελετή των θυρανοιξίων του ιερού παρεκκλησίου της Μεταμορφώσεως στην κωμόπολη Luubnitsa.

–Με τον Αρχιεπίσκοπο Ταλλίνης στις 2/8 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου και Προφήτιδος Άννης.

Επισκέφθηκε ακόμη τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Tahkuranna, τον Ναό του Αγίου Βασιλείου στο Seliste, τον Ναό του αγίου Ισιδώρου στο Valga, τον Ναό του Προφήτου Ηλιού στο Kraavi, της αγίας Αικατερίνης στο Voru, τον Ναό των αγίων Ζαχαρίου και Ελισάβετ στο Rapina, τον Ναό της αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στο Haapsalus. Το Haapsalus ήταν η έδρα του μεσαιωνικού καθολικού επισκόπου, αλλά και το καλοκαιρινό θέρετρο του Τσάρου της Ρωσίας. Στα πλαίσια της περιοδείας του μετέβη επίσης στις πόλεις Viljandi, Varska, Rouge.

Ο Σεβασμιώτατος συνοδευόταν από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Στέφανο Δέβρελη, τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. Εφραίμ Ανθίμου, τον υπεύθυνο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου Αρχιμ. Μάξιμο Χατζή και τον Αρχιερατικό Επίτροπο Γιαννιτσών Πρωτοπρ. Ιωάννη Σπυρίδη.

Η επίσκεψη αυτή, που ήταν γεμάτη από πολλές εμπειρίες και βαθειές συγκινήσεις, επιβεβαίωσε την αδιάψευστη αλήθεια, ότι η Εσθονική Εκκλησία υπό την φωτισμένη καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ταλλίνης και Αρχιεπισκόπου πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου εξήλθε νικώσα από τις στάχτες και τα συντρίμμια του παρελθόντος και πορεύεται με χρηστές ελπίδες προς το μέλλον, δίνοντας την αληθινή μαρτυρία του Ιησού Χριστού.

Τάφος-Νεομάρτυρος Ορθόδοξοι-Εσθονοί Νέο-Παρεκκλήσιο Με-τον-Σεβ.-Αρχιεπίσκοπο-και-τον-Θεοφ.-επίσκοπο-Αλέξανδρο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου