Thursday, 28 March, 2024

Εσπερινός εορτής Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γιαννιτσών

Το απόγευμα της Πέμπτης, τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γιαννιτσών

Αρκετοί οι πιστοί που πήγαν να προσκυνήσουν την εικόνα των Αγίων και τμήμα του ιερού λειψάνου.Στον θείο λόγο του ο Αρχ. Εφραίμ Ολυμπίτης αναφέρθηκε στο ιστορικό των Αγίων.

Ο Κωνσταντίνος βασίλεψε από το 306 έως τον θάνατό του. Με το διάταγμά του περί ανεξιθρησκείας (313) έπαψε τους διωγμούς κατά των Χριστιανών, βοηθώντας έτσι την ακώλυτη άσκηση της λατρείας και την εξάπλωση της νέας θρησκείας. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν έχει εντάξει στο Αγιολόγιό της τον Μέγα Κωνσταντίνο, επειδή η ιστορική έρευνα του χρεώνει τη διαταγή για τη δολοφονία του γιου του Κρίσπου (από την πρώτη του γυναίκα Μινερβίνη) και της δεύτερης γυναίκας του. Αντίθετα, τιμούν τη μνήμη του, εκτός από την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Αγγλικανική Εκκλησία και διάφορες Λουθηρανικές ομολογίες. Η βασιλομήτωρ Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στους Αγίους Τόπους και χρηματοδότησε την ανέγερση χριστιανικών ναών σε πολλά μέρη της αυτοκρατορίας.
Την Παρασκευή 21/05/2021 ανήμερα της εορτής του ομώνυμου Ναού, θα λειτουργήσει και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλας και Αλμωπίας κ.κ Ιωήλ στον Ιερό Ναό αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γιαννιτσών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου