Tuesday, 19 March, 2024

Η μεγαλοπρεπής Μονή του Οσίου Νικόδημου, στο Πάικο

Σε μια από τις ομορφότερες πλαγιές του όρους Πάικου στην περιοχή του Κιλκίς κοντά στον οικισμό του Πενταλόφου σε υψόμετρο 700 μ. βρίσκεται

η μεγαλοπρεπής Μονή του Οσίου Νικόδημου του Αγιορείτη.

Η ιστορία

Η Μονή του Οσίου Νικόδημου είναι Μετόχι της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους .Το «Μετόχιον», στην εκκλησιαστική ορολογία σημαίνει πως το μοναστήρι αποτελεί παράρτημα της Μονής στην οποία ανήκει, ακόμα και αν διαμένουν μόνιμα σε αυτό αρκετοί μοναχοί. Η Μονή του Οσίου Νικόδημου θεμελιώθηκε το 1981 και συμπλήρωσε φέτος 40 χρόνια παρουσίας και προσφοράς.

Αρχικά ήρθε στη περιοχή ο νεαρός σέ ηλικία τότε ιερομόναχος, ὁ κτή­­τορας της Μονή του Οσίου Νικόδημου (Ιερόν Κοινόβιο όπως επίσημα αναφέρεται) ὁ π. Χρυσόστομος (Τσαβδαρίδης, 1947-2021). Ο ιερομόναχος είδε στο όρος Πάικο εάν τοπίο πού έμοιαζε με το φυσικό τοπίο του Αγίου Όρους.

Στην ιστορία της περιοχής μαρτυρείται -πως κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και παλαιότερα, στις πλαγιές του Πάικου υπήρχαν σκήτες και ασκηταριά με ερημίτες μοναχούς.

Το ιερό οικοδόμημα αφιερώθηκε στον μεγάλο διδάσκαλο του Γένους και της Εκκλησίας, τον όσιο Νικόδημο τον Αγιορείτη. Σιγά σιγά ήρθαν οι πρώτοι μοναχοί και δημιουργήθηκε ὁ πυρήνας της πρώτης αδελφότητας. Η μεγαλοπρέπεια και το δέος που αποπνέει η Μονή του Οσίου Νικόδημου κάνει τον επισκέπτη αυθόρμητα να αναρωτιέται: Πως από το τίποτα, έγινε μέσα σέ σαράντα χρόνια, το θαύμα αυτό;

Το Μοναστήρι σήμερα

Ο κεντρικός ναός της Μονής είναι διπλός. Το άνω επίπεδο του είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόδημο, ενώ το ισόγειο τμήμα στους Αγίους Ραφαήλ, Ειρήνη και Νικόλαο.

Η ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 14 Ιουλίου μνήμη του Οσίου Νικοδήμου. Επίσης στις 8 Νοεμβρίου τιμάται η Σύναξη των Αρχαγγέλων και στις 25 Νοεμβρίου μνήμη της Αγίας Αικατερίνης. Ξεχωριστή ημέρα είναι η πανήγυρη στις 2 Ιανουαρίου οπότε η εκκλησία τιμά τον Ρώσσο άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ όπως και στις 19 Ιουλίου την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του. Βορειοδυτικά του κεντρικού ναού της Μονής, μέσα στην χαράδρα υπάρχει το το παρεκκλήσι του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ το οποίο θεμελιώθηκε το 1987 μέσα στο φυσικό βράχο.

Το Μοναστήρι τιμά επίσης τη μνήμη της οσιομάρτυρος Ολυμπίας στις 11 Μαΐου κα στις 15 Αυγούστου την Παναγία του Πάικου.

Στη Μονή του Οσίου Νικόδημου φυλάσσεται λείψανο του Αγίου το οποίο το 2010 εκλάπη αλλά μετά από θαυματουργή εμφάνιση του αγίου στον ιερόσυλο, επιστράφηκε πάλι πίσω στο μοναστήρι.

Μπορείτε να φθάσετε στο Μοναστήρι από τη Θεσσαλονίκη κατευθυνόμενοι προς τη Γουμένισσα επιλέγοντας τη διαδρομή μέσα από το Πολύκαστρο και την Αξιούπολη είτε μέσω της Νέας Χαλκηδόνας και της Πέλλας. Υπέροχη επιλογή συνδυάζοντας την επίσκεψη στο Μοναστήρι είναι μια επίσκεψη στην κοντινή και πανέμορφη τοποθεσία Δύο ποτάμια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου