Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ιερώνυμος στην Πανορθόδοξη Σύνοδο: Τίποτε δεν έχει χαθεί, χρειάζονται αγώνες και θυσίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11 το πρωί η εναρκτήρια συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου μετά το σχίσμα των Εκκλησιών του 1054. Μέχρι το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθούν 16 συνεδριάσεις.

Το «παρών» δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης. Παρόντες είναι οι 10 από τους 14 επικεφαλής εκκλησιών καθώς στη Σύνοδο δεν συμμετέχουν οι εκπρόσωποι από το Πατριαρχείο Αντιόχειας και από τις Εκκλησίες Ρωσίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας, παρότι είχαν υπογράψει τη διακήρυξη της Συνόδου τον περασμένο Γενάρη.

Την έναρξη της Πανορθόδοξης Συνόδου χαιρέτισε χθες μέσω twitter ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ας ενωθούμε στην προσευχή με τους Ορθόδοξους αδελφούς μας για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά το τέλος του Ιστορικού Συλλείτουργου, απηύθυνε μήνυμα ενότητας προς όλους, από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών αναμένεται να συζητήσουν για 6 θεματικές ενότητες:

-Την Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο

-Τους όρους με τους οποίους μια Ορθόδοξη Εκκλησία ανακηρύσσεται αυτόνομη

-Τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις υπόλοιπες χριστιανικές Εκκλησίες

-Το Μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού

-Τη σπουδαιότητα της νηστείας και την τήρηση της σήμερα

-Την Ορθόδοξη Διασπορά, δηλ. το ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε παραδοσιακά μη Ορθόδοξες χώρες.

Αμέσως μετά την ομιλία του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικρότησε τη θέση του Αρχιεπισκόπου.

Η Σύνοδος αυτή αγωνίζεται να τονίσει την ανάγκη της ενότητας σε έναν κόσμο διασπασμένο, τόνισε από το βήμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου Ορθοδόξων Εκκλησιών, στο Κολυμπάρι Χανίων, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τίποτε δεν έχει χαθεί και επισήμανε πως χρειάζονται αγώνες και θυσίες.

Αμέσως μετά την ομιλία του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικρότησε τη θέση του Ιερωνύμου με αναφορά του στο παρελθόν, όταν και πάλι σε Συνόδους υπήρξαν απουσίες προκαθημένων, οι οποίοι ωστόσο εν συνεχεία προσυπέγραψαν τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα να συμφωνήσουν και να υπογράψουν και εκείνοι που απουσιάζουν σήμερα.

Ιερώνυμος στην Πανορθόδοξη Σύνοδο: Τίποτε δεν έχει χαθεί, χρειάζονται αγώνες και θυσίες

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου