Thursday, 28 March, 2024

Κεφαλονιά: Βγήκαν και φέτος τα φιδάκια της Παναγίας!

Με χαρά και ανακούφιση υποδέχτηκαν και φέτος οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς τα φιδάκια της Παναγιάς.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η αγωνία ήταν έκδηλη σε όλο το νησί, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους με καθυστέρηση. Ο Ναός της Παναγίας της Λαγκουβάρδας στο Μαρκόπουλο Κεφαλονιάς (Παναγία η Φιδούσα), είναι χτισμένο στο σημείο που υπήρχε πριν από πολλά ένα γυναικείο μοναστήρι. Το μοναστήρι είχε χτιστεί εκεί όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της περιοχής.Η παράδοση λέει ότι οι μοναχές, όταν απειλήθηκαν από τους Τούρκους, προσευχήθηκαν στην Παναγία για βοήθεια. Τότε από παντού εμφανίστηκαν φίδια, περικυκλώνοντας το μοναστήρι και τρομοκρατώντας τους Τούρκους. Οι καλόγριες σώθηκαν και από τότε κάθε χρόνο, στις 6 έως τις 16 Αυγούστου τα μικρά ακίνδυνα φιδάκια με το μαύρο σταυρό στο κεφάλι βγαίνουν ανάμεσα από τα βράχια του καμπαναριού της εκκλησίας. Είναι γκρίζα, λεπτά, και δεν περνούν το μέτρο.
Όταν τα χαϊδεύεις, νιώθεις το δέρμα τους βελούδινο και βλέπεις δυο ματάκια σπινθηροβόλα. Στο πλατύ τους κεφάλι σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός, καθώς επίσης και στην άκρη της λεπτής γλώσσας τους.
Τα φιδάκια της Παναγίας θεωρούνται σύμβολο καλοτυχίας, και κακός οιωνός για το χωριό και το νησί εάν δεν εμφανιστούν μια χρονιά, όπως λέγεται πως έγινε το 1940 μ.Χ. και το 1953 μ.Χ., τη χρονιά του σεισμού.
Την ώρα του εσπερινού κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στους πιστούς, στα προσκυνητάρια και στα στασίδια, χωρίς να φοβούνται κανένα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου