Friday, 29 March, 2024

Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Αραβησσό, στον Πενταπλάτανο και στο Ριζό (foto)

Πλήθος πιστών παραβρέθηκε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Πενταπλατάνου το απόγευμα της Παρασκευής, για να προσκυνήσει την Εικόνα Του και να λάβει ευλογία.

Σήμερα, Σάββατο, στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Αραβησσό, ευλογήθηκαν σταφύλια, κατά το έθιμο.

Η ευλογία των σταφυλιών, των αντιπροσωπευτικών αυτών απαρχών του κόσμου, είναι μία λειτουργική πράξη που τονίζει -ιδιαίτερα τη δοξολογική και ευχαριστιακή προσφορά της ύλης και των καρπών της γης στον Δημιουργό Θεό και κτίστη των απάντων.Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ο καρπός αυτός της αμπέλου μας δίδει το κρασί, που ο Χριστός ευλόγησε στην Κανά, για να τονίσει την εν Χριστώ μεταμόρφωση του κόσμου, αλλά και μας το παρέδωσε στο Μυστικό Δείπνο, ως το στοιχείο εκείνο, που μαζί με το ψωμί, την ώρα της θείας Λειτουργίας αφθαρτοποιούνται χαρισματικά, μεταποιούμενα σε Κυριακό «σῶμα καί αἷμα», θεία Ευχαριστία.

Εκτός τούτων, η ευλογία των σταφυλιών τονίζει και την ανάγκη συνεχούς πνευματικής καρποφορίας και μεταμορφωτικής πορείας του ανθρώπου, καθόσον «οι τω ύψει των αρετών διαπρέψαντες, και της ενθέου δόξης αξιωθήσονται».

Θεία Λειτουργία στο Ριζό Σκύδρας

Για ακόμη μια χρόνια, όπως και φέτος, εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, στο πανέμορφο Ριζό του Δήμου Σκύδρας.

Σήμερα, τελέστηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία στο φερώνυμο ναό. Στην πανηγυρική θεία λειτουργία προεξήρχε ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Ανδρέας μαζί με τον πατέρα Χρήστο και τον προϊστάμενο του ναού π. Ιωάννη.

Επίσης, παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, η Αντιδήμαρχος Ιωάννα Βέργου, ο Πρόεδρος της Τ.Κ Ριζού Χαράλαμπος Φαντίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χαράλαμπος Γεραντίδης,  καθώς και ο εκπρόσωπος του αστυνομικού διευθυντή Χρήστος Φεσατίδης.

Θερμά συγχαρητήρια και στον προϊστάμενο του ναού, πατέρα Ιωάννη Βασιλειάδη, για τον κόπο και την προσπάθεια  που έκανε για να είναι ο ναός ευπρεπισμένος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου