Saturday, 20 April, 2024

Μόναχο: Έλληνας αγιογράφος φιλοτέχνησε εικόνα της Αγίας Κορωνίδας

Έλληνας αγιογράφος στο Μόναχο φιλοτέχνησε την εικόνα της Αγίας Κορωνίδας, η οποία τοποθετήθηκε με κάθε επισημότητα στο ομώνυμο καθολικό παρεκκλήσι

στις παρυφές της βαυαρικής πρωτεύουσας, ως αέναη συνοδός στις προσευχές των πιστών για την σωτηρία της ανθρωπότητας από τον κορονοϊό.
Το παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας κτίστηκε σ’ ένα μικρό δάσος της κωμόπολης Arget, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μόναχο, το 1648, εποχή που η χολέρα σάρωνε την Ευρώπη και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την τότε πανδημία. Μάλιστα ακόμα και σήμερα στην είσοδο της πόλης ορθώνεται αναμνηστική στήλη που αναφέρεται στο γεγονός με την επιγραφή: «Στήλη χολέρας στο Arget. Μνημείο από τα μέσα του 17ου αιώνα. Εις μνήμη των θυμάτων της εποχής της χολέρας γύρω στο 1635».
Η σύνδεση της λαίλαπας της χολέρας τον 17ο αιώνα με τη θαυματουργική παρέμβαση της Αγίας Κορώνας (1599) και το κτίσιμο του παρεκκλησίου της (1648) έδωσε το έναυσμα στους πιστούς να συρρέουν στο εκκλησάκι για να απευθύνουν παράκληση στην Αγία Κορώνα/Στεφανίδα να τους απαλλάξει από την κορονοκαταιγίδα που σαρώνει την ανθρωπότητα.
Στις 11 Νοεμβρίου 2021, ανήμερα της εορτής της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας, σύμφωνα με το Ορθόδοξο Συναξάριο, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μετέβη στο παρεκκλήσι της Αγίας στην κώμη Arget και τέλεσε την ιερή παράκληση και προσευχές για θεραπεία των πασχόντων από την λαίλαπα του κορονοἲού, για τους ιατρούς και για το νοσηλευτικό προσωπικό.
*Φωτογραφία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου