Thursday, 25 April, 2024

Οι στολισμένοι επιτάφιοι στον νομό Πέλλας, ανήμερα της κορύφωσης του Θείου Δράματος

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, ημέρα της κορύφωσης του Θείου Δράματος, των Παθών του Χριστού, της σταύρωσης που ακολουθεί.

Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη τη διάρκεια της ημέρας, η ορθόδοξη χριστιανοσύνη πενθεί.

Οι πιστοί συρρέουν από νωρίς το πρωί στους Ιερούς Ναούς για να προσκυνήσουν τον ανθοστόλιστο Επιτάφιο που είναι έτοιμος να δεχθεί το σεπτό Σώμα του Ιησού, στη μεγαλύτερη εκδήλωση αγάπης και θυσίας του Θεανθρώπου για τον άνθρωπο.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται στις εκκλησίες η τελετή της Αποκαθήλωσης μαζί με την αναπαράσταση της ταφής. Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου.

Με τον γνώριμο χαρακτήρα της ιεροτελεστίας στις Εκκλησίες του Αγρινίου το στόλισμα του Επιταφίου ξεκίνησε αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, αμέσως μετά την Ακολουθία των Αγίων Παθών. Γυναίκες των ενοριών έμειναν όλο το βράδυ και ξενύχτησαν τον εσταυρωμένο και στολίζοντας τον Επιτάφιο με λουλούδια της εποχής.

Ο στολισμός του Επιταφίου της Ενορίας του Ιερού Ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών, τη Μεγάλη Πέμπτη 2023Και ο Επιτάφιος σήμερα κατά την προσκύνηση των πιστών 

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Γιαννιτσών

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καρυώτισσα

Νότια Αριδαίας

Η κυρία Μαρία Ηλιάδου, με άλλες κυρίες που συμμετείχαν στο στόλισμα του Επιταφίου στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας ΤΚ Νότιας Αριδαίας, αναφέρουν: «Τα καταφέραμε και φέτος!!! Μετά την περιπέτεια που είχαμε, διότι μας έκλεψαν το κουτί με τα λεφτά του Επιταφίου

Αλλά με τη βοήθεια όλων των χωριανών μας, καταφέραμε μέσα σε μια εβδομάδα να μαζέψουμε για δεύτερη φορά λεφτά για τον Επιτάφιο και με το παραπάνω πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Να είστε όλοι καλά, χαρές και χαμόγελα στα σπιτικά σας και του χρόνου με υγεία».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου