Thursday, 28 March, 2024

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εσθονικής Εκκλησίας στα Γιαννιτσά

Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών (10/4/2016) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, επισκέφθηκε την πόλη των Γιαννιτσών συνοδευόμενος από τον ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Οι δύο αρχιερείς συλλειτούργησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, προεξάρχοντος του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, ο οποίος αναφερόμενος στο ευαγγελικό ανάγνωσμα σημείωσε ότι η Εκκλησία όρισε σε επίσημες ημέρες να αναγινώσκονται περικοπές που αναφέρονται σε θεραπείες δαιμονιζομένων. Αυτό γίνεται προκειμένου να παρουσιαστεί το μέγεθος του  κινδύνου που διατρέχει ο άνθρωπος από τις δυνάμεις του πονηρού. Ο διάβολος δεν έχει έλεος προς τον άνθρωπο. Εξάλλου, μπορεί να μην καταλαμβάνει όλους τους ανθρώπους όπως τον νέο του Ευαγγελίου, όμως πολλούς ανθρώπους τους καθιστά άλαλους και κωφούς. Δηλαδή δεν μας αφήνει ούτε να ακούσουμε για τον Θεό ούτε να προσευχηθούμε σε Αυτόν ούτε να μιλήσουμε για Αυτόν. Επίσης, κατά τον ιερό Χρυσόστομο όσοι υποκύπτουν στα πάθη, έχουν «δαιμονιώσαν ψυχήν». Γι αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε την χάρη του Θεού που μας δίδεται μέσα από τα ιερά μυστήρια, την εξομολόγηση, την θεία κοινωνία και ιδιαίτερα με την προσευχή. Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να ελευθερωθούμε και από την παραμικρή ενέργεια του πονηρού, για να κερδίσουμε την Βασιλεία των Ουρανών.

Κατά το πέρας της Θεία Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης απευθυνόμενος στον Προκαθήμενο της Εσθονικής Εκκλησίας εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του και εξήρε τον πρωτεύοντα ρόλο του στην αναγέννηση της Εσθονικής Εκκλησίας. Εγκωμίασε την ευθύτητα και την απλότητά του και τον ευχαρίστησε εκ μέρους του κλήρου και του λαού της Μητροπόλεως για την επίσκεψή του προσφέροντάς του συμβολικά αναμνηστικά δώρα εκ μέρους της Ι. Μητροπόλεως και της ενορίας.

Ο Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος λαμβάνοντας τον λόγο ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και τόνισε ότι η σύνδεσή του με την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης έχει σημείο αναφοράς τους κληρικούς και λαϊκούς μάρτυρες της Εσθονικής Εκκλησίας κατά την εποχή του Σταλινισμού. Σημείωσε ότι από το 1945 έως το 1981 η Εκκλησία αυτή έζησε «στις κατακόμβες» και αποκάλυψε με έκδηλη συγκίνηση ότι ο Θεός ευδόκησε να γνωρίσει τον Μητροπολίτη Εδέσσης καθώς αναζητούσε υμνογράφο προκειμένου να συνθέσει ακολουθία για αυτούς τους μάρτυρες. Τόνισε μάλιστα ότι ένας από τους λόγους της επισκέψεώς του είναι η πρώτη έκδοση της Ιεράς Ακολουθίας των Εσθονών Αγίων -την οποία συνέθεσε ο Μητροπολίτης Εδέσσης- από την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Τέλος, αναφερόμενος στην κρίση που περνά η Ελλάδα υπογράμμισε ότι, εάν αφήσουμε τον Χριστό να μπει μέσα μας, πολλά μπορούμε να πετύχουμε· αυτός είναι ο μοναδικός αναφαίρετος πλούτος μας και το σταθερό σημείο αναφοράς μας.

Μετά την Θεία Λειτουργία τα χορευτικά τμήματα της ενορίας παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια προς τιμήν του προσκεκλημένου Ιεράρχου.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος και εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου.

2w-IMG_1518 7w-IMG_1549 10w-IMG_1599 11w-IMG_3325 11w-IMG_3335 12w-IMG_3414

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εσθονικής Εκκλησίας στα Γιαννιτσά

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου