Thursday, 28 March, 2024

Παναγία των Παρισίων: Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του ναού

Οι πρώτες φωτογραφίες από το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων δόθηκαν στη δημοσιότητα και ενώ η επιχείριση κατάσβεσης της πυρκαγιάς ήταν σε εξέλιξη.
Σωροί από συντρίμμια διακρίνονται στο έδαφος του ναού.
Η πυρκαγιά που μαινόταν στην Παναγία των Παρισίων «τέθηκε υπό έλεγχο», ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης το πυροσβεστικό σώμα της γαλλικής πρωτεύουσας, έπειτα από πολύωρη μάχη με τις φλόγες. «Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Έχει εν μέρει κατασβεστεί, απομένουν μόνο τοπικές εστίες να κατασβεστούν», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού.
Στην επιχείρηση πυρόσβεσης συμμετείχαν πάνω από 500 πυροσβέστες.
Η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και πλέον, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.


Ενώ οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον ναό όλο το βράδυ, πυροσβέστες μάχονταν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του, ενώ προσπαθούσαν να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και -ανεκτίμητης αξίας- έργα τέχνης ήταν δυνατόν. Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του Παρισιού Ζαν-Κλοντ Γκαλέ διαβεβαίωσε ότι η βασική δομή του κτιρίου σώθηκε από την καταστροφή.
Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά. 
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν, που επισκέφθηκε το σημείο, ευχαρίστησε τους πυροσβέστες που συμμετείχαβν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
«Το χειρότερο αποφεύχθηκε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί τελείως», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν σε δημοσιογράφους, που δεσμεύθηκε ότι ξεκινά εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.


«Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί», τόνισε ο Μακρόν, που εμφανώς δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, υποσχόμενος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».
Πηγή: www.lifo.gr – Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP Πηγή: www.lifo.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου