Friday, 29 March, 2024

Προσκύνημα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας, από την ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών

Εκδρομή – προσκύνημα στις χώρες της Βαλτικής με επίκεντρο την Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας πραγματοποίησε

με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ η ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών.
Κατά την άφιξη των εκδρομέων στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν, το Σάββατο 24/8 τους υποδέχθηκε ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εσθονικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος.


Την επομένη, Κυριακή 25/8, στις 10.00 π.μ. ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον ιερό καθεδρικό ναό Αγίων Συμεών και Άννης. Συλλειτούργησαν κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Ταλλίνης και οι επισκέπτες κληρικοί Πρωτοπρ. Ισίδωρος Κυριάζος και Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, Υπεύθυνος Τύπου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης. Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης κ. Στέφανος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό στους προσκυνητές, τους οποίους καλωσόρισαν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Ταλλίνης Πρωτοπρ. Ματθίας αλλά και η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Εσθονία κυρία Μαρία Καρνούτσου. Εκ μέρους των προσκυνητών ομίλησε ο διοργανωτής της επισκέψεως Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, ενώ πραγματοποιήθηκε και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Μετά την θεία λειτουργία η ενορία δεξιώθηκε τους επισκέπτες και το υπόλοιπο εκκλησίασμα.


Στην συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης συνόδευσε και ξενάγησε τους προσκυνητές στον ιστορικό Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κτίσμα της Αικατερίνης της Μεγάλης, όπου βρίσκεται ο τάφος του πρώτου Επισκόπου της Εσθονίας ιερομάρτυρος Πλάτωνος (1919) και αμέσως μετά στην γραφική κωμόπολη Haapsalu, πρώην Τσαρικό θέρετρο. Εκεί επισκέφθηκαν τον ιερό ενοριακό ναό και συνάντησαν τους εφημερίους.


Την Δευτέρα 26/8 οι εκδρομείς – προσκυνητές επισκέφθηκαν την γυναικεία Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Reomae στο νησί Saaremaa, όπου τους δεξιώθηκε και τους ξενάγησε η Ηγουμένη Θεοφίλη και η φιλόξενη αδελφότητα. Προσκύνησαν ακόμη και στον ορθόδοξο ενοριακό ναό της κωμοπόλεως Kuressaare.
Την Τρίτη 27/8 επισκέφθηκαν την πανεπιστημιούπολη της Εσθονίας, Tartu. Στον Καθεδρικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τους υποδέχθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τάρτου κ. Ηλίας, ο οποίος τους μίλησε για τους αγίους νέους ιερομάρτυρες Μιχαήλ και Νικόλαο, των οποίων τα σεπτά σκηνώματα φυλάσσονται στον ιερό ναό, καθώς και για τους άλλους τοπικούς αγίους. Το προσκύνημα στην πόλη ολοκληρώθηκε με την προσκύνηση στον ιερό ναό των Αγίων Αλεξάνδρων.
Αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης προξένησαν στους προσκυνητές η φιλοξενία και η συνεχής φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ταλλίνης κ. Στεφάνου, η εγκάρδια υποδοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ταρτού κ. Ηλία, των μοναζουσών της Ι.Μονής Τ. Προδρόμου καθώς και όλων των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας της Εσθονίας. Παράλληλα συγκλονίστηκαν από την μαρτυρική πορεία του Ορθόδοξου Εσθονικού Λαού μέσα από συνεχείς κατοχές και απηνείς αθεϊστικές διώξεις, η οποία ακόμη και σήμερα συνεχίζεται μέσα από πολλές αντιξοότητες και δυσκολίες. Διαπίστωσαν όμως ότι, παρά ταύτα, με την χάρη του Θεού και τον αδιάκοπο αγώνα κλήρου και λαού η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας καρποφορεί και προοδεύει δίνοντας σθεναρή μαρτυρία βίου και πίστεως.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου