Saturday, 20 April, 2024

Πρόγραμμα ιερών ακολουθιών Σαρακοστής στην Πλατάνη Εδέσσης

Φέτος, η σαρακοστή ξεκινάει από τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου.

Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι, κυρίως, σχολείο μετανοίας, στο οποίο κάθε Χριστιανός οφείλει να εισέρχεται κάθε χρόνο, για να καταφέρνει να εμβαθύνει στην πίστη του, να την επανεκτιμά και να αλλάζει την ζωή του, για να ακτινοβολεί στην ύπαρξη του το φώς και την δόξα του Θεού. Από την πρώτη Κυριακή τού Τριωδίου, μετά την ανάγνωση της εωθινής ευαγγελικής περικοπής, η Εκκλησία παρακαλεί: “Τής μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας, Ζωοδότα”. Να ανοίξει ο Ζωοδότης Κύριος τις πύλες της μετανοίας σε όλα τα μέλη τού Σώματός Του.

Η μετάνοια θεωρείται η αρχή και το τέλος της εν Χριστώ ζωής και η ατμόσφαιρα μέσα στην οποία βιώνεται μία αληθινά χριστιανική ζωή.

Την Κυριακή της Τυρινής, η εκκλησία μας πραγματοποιεί τον εσπερινό της συγχωρήσεως, μας δίνει το πρώτο έναυσμα της μετανοίας μας για την περίοδο της σαρακοστής.

Έτσι και στην ενορία μας, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 4:30 μ.μ. μαζί με τον εσπερινό της συγχωρήσεως θα γίνει και η παράκληση για τον εορτασμό του Οσίου Εφραίμ Κατουνακιώτη με προσκύνηση του λειψάνου του, που φυλάσσεται στον ναό Αγίας Παρασκευής Πλατάνης.

 Για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη δύναμη στον πνευματικό μας αγώνα, ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Πλατάνης για την περίοδο της σαρακοστής θα πραγματοποιεί κάθε Τετάρτη απόγευμα, την προηγιασμένη θεία λειτουργία και κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της εβδομάδας, θα θέτουν σε προσκύνηση λείψανα Αγίων για ενίσχυση του πνευματικού αγώνα, με το ακόλουθο πρόγραμμα:

-Α’ εβδομάδα νηστειών -Ορθοδοξίας (27 Φεβρουαρίου-5 Μαρτίου) θα τεθούν σε προσκύνηση το λείψανο του Οσίου Εφραίμ Κατουνακιώτη και  Αγίου Αμφιλοχίου του εν Πάτμω.

-Β’ εβδομάδα νηστειών -Γρηγορίου Παλαμά (6-12 Μαρτίου) θα τεθεί σε προσκύνηση το λείψανο του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης.

 -Γ’ εβδομάδα νηστειών -Σταυροπροσκυνήσεως (13-19 Μαρτίου) θα τεθεί σε προσκύνηση το λείψανο του Οσίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου.

-Δ’ εβδομάδα νηστειών-Ιωάννου Κλίμακος (20-26 Μαρτίου) θα τεθεί σε προσκύνηση το λείψανο του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού.

-Ε’ εβδομάδα νηστειών-Μαρίας Αιγυπτίας (27 Μαρτίου-2 Απριλίου) θα τεθούν σε προσκύνηση τα λείψανα της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα.

Τέλος, κάθε Παρασκευή στις 7.00 μ.μ. η Ακολουθία των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου. Μόνο ο Ακάθιστος Ύμνος (Ε΄ εβδομάδα) θα τελεστεί στις 18:30.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου