Thursday, 28 March, 2024

Πρώτη Ιερατική σύναξη της Ι. Μητροπόλεως Έδέσσης για το νέο Εκκλησιαστικό έτος

Την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 το πρωί, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας (Ψηλός Βράχος) πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ιερατική Σύναξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους 2015-16.

ΣΥΝΑΞΗ-003w

Στο πρώτο μέρος της Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ απηύθυνε ευχές και

παραινέσεις στους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως και ασχολήθηκε με πρακτικά ζητήματα. Ανακοινώθηκε επίσης το Πρόγραμμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης για κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο η Ι. Μητρόπολις θα λειτουργήσει από τις αρχές του 2016 σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στο δεύτερο μέρος της Συνάξεως πραγματοποιήθηκε από τον Σεβασμιώτατο εισήγηση με θέμα «Ο Επιούσιος Άρτος».

Η ανάλυση του θέματος επικεντρώθηκε στον λόγο του Θεού και στην σημασία του για την ζωή των ανθρώπων. Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε κατ᾿ αρχήν τις ερμηνείες των πατέρων για το συγκεκριμένο χωρίο της Κυριακής Προσευχής, σημειώνοντας ότι όλες κατατείνουν στην μείζονα ανάγκη του ανθρώπου για πνευματική τροφή. Αυτήν ακριβώς την τροφή προσφέρει ο λόγος του Θεού, ο οποίος έχει συντρέχουσα την θεία χάρη. Ο θείος λόγος διαθέτει μεγάλη δύναμη, αποτελεί το όπλο της Εκκλησίας αν και θεωρείται μωρία για τον κόσμο. Είναι απαραίτητος για την πνευματική ζωή του ανθρώπου, για την θεραπεία, την διόρθωση και τον καταρτισμό του. Γι αυτό ο Κύριος κήρυττε συνεχώς, ενώ την ίδια εντολή έδωσε και στους Αποστόλους Του. Χρειάζεται βέβαια όχι μόνον η γνώση του θείου λόγου και η σχετική προετοιμασία του κηρύγματος αλλά και το βίωμα σε όσους διδάσκουν. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις το κήρυγμα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ιερουργία και κύριο έργο των ιερέων και των επισκόπων της Εκκλησίας, αποτελεί θεία αποκάλυψη υπέρ της σωτηρίας του κόσμου.

Την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο.

Πρώτη Ιερατική σύναξη της Ι. Μητροπόλεως Έδέσσης για το νέο Εκκλησιαστικό έτος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου