Thursday, 28 March, 2024

Σήμερα 03/06/2018 εορτάζουν: Αγίων Πάντων, Άγιος Λουκιλλιανός

Παύλη και τα νήπια Κλαύδιος, Υπάτιος, Παύλος και Διονύσιος, Όσιος Αθανάσιος ο θαυματουργός
Οσία Ιέρεια, Όσιος Πάππος, Άγιος Ιωσήφ Ιερομάρτυς Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης
Άγιος Δωρόθεος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως, ο Πρώιος
Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Δέρκων, Άγιος Κέβιν ο εξ Ιρλανδίας
Μετακομιδή του Ιερού λειψάνου του Αγίου Δημήτριου του Μοσχοβίτη του Θαυματουργού
Άγιος Αχιλλάς Επίσκοπος Αλεξανδρείας
Άγιοι Περγεντίνος και Λαυρεντίνος οι Μάρτυρες οι αυτάδελφοι
Άγιος Καικίλιος διδάσκαλος του Αγίου Κυπριανού
Άγιος Ιλάριος Επίσκοπος Καρκασσόν της Τουλούζης
Αγία Γλοτίλδη η εκ Γαλλίας, Όσιος Λιφάρδος ο εν Ορλεάνη, Όσιος Ουρβίκιος, Όσιος Κρονανός o εξ Ιρλανδίας, Άγιος Γενέσιος Επίσκοπος Κλερμόντ
Άγιος Ισαάκ ο εξ Ισπανίας, Άγιοι Βασίλειος, Παύλος, Σέργιος, Νικόλαος, Λέοντας, Πέτρος, οι πρεσβύτεροι, Ιγνάντιος ο μοναχός, Ιωάννα οι μάρτυρες και οι συν αυτοίς μαρτυρήσαντες εν Πολωνία
Όσιος Γρηγόριος Μυστριώτης ο εν Στρογγυλή των Λιχάδων, Άγιοι Φανέντες

Η Κυριακή των Αγίων Πάντων
Η σημερινή Κυριακή, αδελφοί χριστιανοί, λέγεται εκκλησιαστικά «Κυριακή των Αγίων Πάντων». Όλοι οι άγιοι εορτάζουν σήμερα και αυτών που γνωρίζουμε τα ονόματα και αυτών που δεν τα γνωρίζουμε.
Για να πω την αλήθεια, όπως την νομίζω, των περισσοτέρων αγίων δεν γνωρίζουμε τα ονόματα, γιατί τα μαρτύρια γίνονταν ομαδικά, αλλά και πολλοί άγιοι επίτηδες δεν ήθελαν να φανερωθεί το όνομά τους, γι᾽ αυτό και παρέμειναν ανώνυμοι. Ανώνυμοι λοιπόν ήταν οι περισσότεροι άγιοι, γι᾽ αυτό και η Εκκλησία τιμά σήμερα όλους τους αγίους με την Κυριακή των Αγίων Πάντων.
Χριστιανοί μου, το παν είναι να αγιάσουμε. Τι να τα κάνουμε τα πλούτη και τα μεγαλεία, όταν αυτά δεν μας κάνουν ευτυχισμένους; Και ευτυχισμένους εννοώ το να ζούμε την μεγάλη χαρά της παρουσίας του Θεού μέσα μας. Βλέπετε όλα φεύγουν και σβήνονται, όλα λησμονούνται, αλλά μένουν οι άγιοι.
Αλλά τι πρέπει να κάνουμε, για να αγιάσουμε; Από ο,τι φαίνεται, αγαπητοί μου, από το σημερινό άγιο Ευαγγέλιο, το κύριο και το βασικό για να αγιάσουμε είναι να αγαπάμε τον Ιησού Χριστό πάνω απ᾽ όλα και πιο πολύ απ᾽ όλα. Αυτό είναι! Γι᾽ αυτό στην προσευχή μας να λέμε συχνά: Χριστέ μου, κάνε με να σ᾽ αγαπώ, να σ᾽ αγαπώ πολύ! Αλλά στο σημερινό άγιο Ευαγγέλιο που ακούσαμε πιο πριν μας λέγει ο Ίδιος ο Κύριος τι να κάνουμε για να είμαστε αιώνια δικοί Του. Ακούστε:
2. Ο Χριστός μας είπε να Τον ομολογούμε. «Πας όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ εν αυτώ έμπροσθεν του πατρός μου του εν ουρανοίς» (Ματθ. 10,32), μας είπε. Δηλαδή να μη ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε δικοί Του. Να λέμε θαρρετά ότι πιστεύουμε στον Ιησού Χριστό, ότι τον έχουμε Θεό μας, ότι τον πιστεύουμε για Σωτήρα μας. Αυτό παλαιότερα στοίχιζε την ζωή των χριστιανών, αλλά και σήμερα στοιχίζει την περιφρόνηση και την ειρωνεία, γιατί οι πολλοί χριστιανοί σήμερα δεν έχουν τον Χριστό πάνω απ᾽ όλα. Έτσι, το να ομολογείς τον Χριστό θέλει πίστη, θέλει θερμή αγάπη σ᾽ Αυτόν. Αλλά στον λόγο Του ο Κύριος σήμερα μας είπε μια φρασούλα, που είναι πολύ δυνατή, και αν την ζούμε, δεν θα αρνηθούμε ποτέ τον Χριστό. Ακούστε την: «Πας όστις ομολογήσει εν εμοί», μας είπε. Αυτό το «εν εμοί» είναι η επιτυχία, για να μην γίνουμε αρνητές του Χριστού. Δηλαδή, το να είμαστε ενωμένοι πάντοτε με τον Χριστό. Το να μην αποκοπτόμαστε καθόλου απ᾽ Αυτόν. Το να προσευχόμαστε σ᾽ Αυτόν και να διαποτιζόμαστε συνέχεια με την χάρη Του. Όποιος ζει αυτό το «εν εμοί», δεν πρόκειται ποτέ να πάθει την μεγάλη ζημιά, το να αρνηθεί τον Ιησού Χριστό. Γιατί για άρνηση του Χριστού ακούσαμε στην συνέχεια του σημερινού Ευαγγελίου (στιχ. 10,33). Αλλά, χριστιανοί μου, τι να την κάνουμε την ζωή μας, αν έχουμε αρνηθεί τον Χριστό; Γι᾽ αυτό ας λέμε καθημερινά και μία άλλη προσευχή, γλυκειά και δυνατή: «Χριστέ μου – να λέμε – κάνε με, ο,τι και να μου συμβεί στην ζωή μου, να μη σε αρνηθώ ποτέ»!
3. Σας είπα ότι πρέπει να αγαπάμε τον Χριστό πάνω απ᾽ όλα. Και την μάνα μας βέβαια και τον πατέρα μας βέβαια και όλους πρέπει να αγαπάμε, αλλά όχι παραπάνω από τον Χριστό. Έτσι είπε σήμερα ο Κύριος στο Ευαγγέλιο: «Ο φιλών πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος». Και φαίνεται αυτό, το ποιόν δηλαδή αγαπάμε περισσότερο, από το ότι αν αυτά τα αγαπητά οικογενειακά πρόσωπα μας πούν λόγο ενάντιο προς την πίστη και την αγάπη του Χριστού, να είμαστε έτοιμοι να ομολογήσουμε και σ᾽ αυτούς την πίστη και όχι από αγάπη ή σεβασμό προς αυτούς να μην τους μιλήσουμε.
Τέλος, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός στο σημερινό Του Ευαγγέλιο μας είπε για την δόξα εκείνων που τα εγκατέλειψαν όλα και αφιερώθηκαν αποκλειστικά σ᾽ Αυτόν. Μας είπε ότι θα γίνουν οι κριταί οικουμένης! Έτσι ακούσαμε ότι είπε στον απόστολο Πέτρο και τους δώδεκα μαθητές Του, ότι σείς «εν τη παλιγγενεσία, όταν καθήση ο Υιός του ανθρώπου επί θρόνου δόξης, καθίσεσθε και υμείς επί δώδεκα θρόνους, κρίνοντες τας δώδεκα φυλάς του Ισραήλ»! Ο Κύριος εδώ μας λέγει για «παλιγγενεσία». Δηλαδή για δεύτερη γέννηση και ανάπλαση, για ανακαίνιση της κτίσεως. Για νέα δημιουργία. Έτσι θα γίνει με την Δεύτερη Παρουσία του Χριστού, ω χριστιανοί. Και οι άνθρωποι του Θεού, οι Άγιοι Πάντες που εορτάζουμε σήμερα, θα είναι οι «κρίνοντες», δηλαδή οι κατακρίνοντες τους αμαρτωλούς, τους παραβάτες των εντολών του Θεού. Αυτοί οι παραβάτες των θείων εντολών, πραγματικά, δεν θα μπορούν σε τίποτε να απολογηθούν για τις παραβάσεις τους, γιατί, ορίστε, εδώ οι άγιοι, οι οποίοι είχαν και αυτοί την ίδια ανθρώπινη φύση, όμως πέτυχαν να την καθαρίσουν από τα αμαρτωλά πάθη τους και να δώσουν τον εαυτό τους καθαρό στον Θεό. Δηλαδή πέτυχαν να αγιάσουν. Και σήμερα έχουμε την «Κυριακή των Αγίων Πάντων». Παρακαλούμε τους Αγίους Πάντες να πρεσβεύουν για μας στον Κύριο να μας δίνει την Χάρη Του για να ακολουθούμε το άγιο παράδειγμά τους και να είμαστε και ᾽μείς μαζί τους στην Βασιλεία του Χριστού την επουράνιο, ΑΜΗΝ.
Με πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου