Thursday, 28 March, 2024

Σήμερα, 09/01/2019 εορτάζει ο Άγιος Πολύευκτος

Εορτάζουν επίσης: Όσιος Ευστράτιος ο Θαυματουργός
Όσιος Πέτρος Επίσκοπος Σεβαστείας, Αγία Αντωνίνα που μαρτύρησε στη Νικομήδεια
Άγιος Λαυρέντιος ο Μάρτυρας, Μνήμη Μεγάλου Σεισμού
Άγιος Φίλιππος Μητροπολίτης Μόσχας και πάσης Ρωσίας
Άγιος Αδριανός ηγούμενος Καντουαρίας
Άγιος Βριθγουόλντος Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας
Όσιος Ιωνάς ο Γέροντας, Όσιοι Βασίλειος και Γρηγόριος οι Θαυματουργοί
Άγιος Πολύευκτος
Ο Άγιος Πολύευκτος έζησε κατά την εποχή των αυτοκρατόρων Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.) και Ουαλεριανού (251 – 259 μ.Χ.) και ήταν στρατιωτικός. Υπήρξε ο πρώτος που μαρτύρησε για τον Χριστό στη Μελιτηνή της Αρμενίας, όπου εκτελούσε τα στρατιωτικά του καθήκοντα.
Όταν μεταξύ των ετών 253 – 256 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ουλεριανός διέταξε σκληρό διωγμό κατά των Χριστιανών, ο Πολύευκτος δεν διστάζει να ομολογήσει την πίστη του στο στράτευμα. Όταν το πληροφορήθηκε ο αυτοκράτορας τον κάλεσε σε απολογία. Στον πεθερό του, που τον συμβουλεύει να πειθαρχήσει στην αυτοκρατορική προσταγή, ο Πολύευκτος του υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να πειθαρχούμε στο Θεό παρά στους ανθρώπους. Δεν λυγίζει ακόμη και στις ικεσίες και τα δάκρυα της νεαρής συζύγου του, Παυλίνας. Παραμένει σταθερός στην πίστη του και αποκεφαλίζεται κερδίζοντας το στέφανο του μαρτυρίου.
Η Σύναξη του Αγίου Μάρτυρος Πολυεύκτου ετελείτο στο σεπτό ναό που ανήγειραν οι πιστοί στον τόπο του μαρτυρίου του, που έκειτο κοντά στην περιοχή του Φιλαδελφίου και του Ταύρου Κωνσταντινουπόλεως.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου